Локдаун у грудні не потрібний - Зеленський

Локдаун у грудні не потрібний - Зеленський

Фото: УНІАН

Медсистема витримає, каже президент.

Жорсткого карантину у грудні не буде.

Про це 4 грудня заявив президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні.

"Я вірю і сподіваюся, що дійсно наразі він (локдаун. - Ред.) нам не потрібний. Ми зважували всі за, всі проти, дуже багато даних та прогнозів, запевнення МОЗу щодо контрольованості ситуації в лікарнях і я рекомендував прем'єр-міністру не оголошувати локдаун у грудні. Карантин вихідного дня, яке б до нього не було ставлення, дав свій результат. Щоденна кількість захворілих людей перестала зростати на стільки стрімко та геометрично... А тому нам вдалося збити цю динаміку, тому медична система не пропустила нокаутуючих ударів, тому вона справляється і вона витримає", - заявив Зеленський.

Він додав, що в окремих регіонах є проблеми, однак їх буде вирішено. 

"Загальна ситуація контрольована і не диктує введення локдауну в грудні... Ми даємо змогу бізнесу працювати і не втрачати грудень - один з найприбутковіших місяців року, і ми не будемо людям псувати свята", - запевнив президент. 

Водночас є "немала" ймовірність запровадження жорстких карантинних обмежень у січні.

"Я доручив уряду наступного тижня повідомити вам завчасно, детально, чітко, коли буде локдаун, який його чіткий формат, вичерпний перелік усіх карантинних заходів, тож ні для кого це не буде сюрпризом - це я обіцяю", - заявив Зеленський.

Рішення про запровадження локдауну повідомлять не за тиждень, а "набагато раніше", зазначив Зеленський.

За словами президента, щоб уникнути стрімкого зростання кількості заражень, українці мають дотримуватися заходів безпеки та дбати про своє здоров’я.

"Будь ласка, народ, носіть маски. Носіть їх правильно, закриваючи рот і ніс. Дезінфікуйте руки. Тримайте дистанцію. Уникайте скупчень. Зміцнюйте імунітет. Є симптоми – сидіть вдома. Благаю, не ставте самі собі діагноз, не прописуйте самі собі ліки, особливо антибіотики. А одразу звертайтеся до сімейного лікаря", – наголосив глава держави.

Він додав, що при дисциплінованому дотриманні протиепідемічних вимог є шанси зустріти новорічні та різдвяні свята без локдауну та зменшити кількість хворих у лікарнях, чим зробити "найкращий новорічний подарунок" лікарям. 

 

І знову про головні перемоги тижня – відверто й без брехні. Отже, в грудні локдауну не буде. Чи буде він у січні? Побачимо. Якщо й буде, то не таким страшним, як його дехто малює. Крім того, Верховна Рада вже проголосувала за законопроекти, що допоможуть громадянам і бізнесу, які опинилися в скруті через пандемію. Компенсації, списання боргів, податкові канікули. Все це запрацює найближчим часом.

Опубліковано Володимиром Зеленським Пʼятниця, 4 грудня 2020 р.

Нагадаємо, локдаун в Україні підтримує усе більше людей, прихильників тотальних обмежень на новорічні свята понад 50%. Більшість громадян притримується думки, що внаслідок локдауну на Новий рік вдасться зменшити кількість заражень коронавірусом. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація