У Чехії створили папір-"вбивцю" коронавірусу

Аналогів такому паперу немає, кажуть розробники.

Чеські експерти розробили перший у світі папір, який вбиває віруси, бактерії та дріжджі. Він також знищує коронавірус упродовж 30 хвилин.

Про це 4 листопада повідомила Академія наук Чеської Республіки.

"Вчені Інституту хімічних процесів Академії наук Чехії та експерти паперової компанії SPM - Security Paper Mill, які спільно займалися розробкою, назвали її "антиковідним папером",- йдеться у повідомленні.

Як зазначається, з такого паперу можна буде виготовляти банкноти, цінні папери тощо без ризику передачі інфекції. Також ним можна буде користуватися в галузі охорони здоров’я чи на інших робочих місцях з високим ризиком інфікування.

Папір містить наноструктуровані комплекси цинку та срібла.

"Вони нейтралізують і затримують віруси, бактерії та дріжджі протягом усього періоду життя паперу. Водночас вони не вивільняються з нього і повністю безпечні при контакті зі шкірою людини", - пояснює принцип унікальної технології Іржі Собек з Інституту хімічних процесів.

За його словами, перевага цих комплексів також полягає в тому, що їх можна закріпити на інших матеріалах, наприклад, на тканинах.

Міжнародні дослідження показують, що коронавірус може залишатися активним на картоні до 24 годин. Водночас "антиковідний папір" робить роботу безпечною для користувачів після перших десяти хвилин.

"У нас випробування підтвердили, що через 30 хвилин вірус знищується 100%. Також папір захищає від широкого кола бактерій, таких як MRSA або золотистий стафілокок", - говорить Майкл Брода, генеральний директор SPM-Security Paper Mill, який брав участь у розробці.

Нагадаємо, засіб для полоскання ротової порожнини, згідно з новими дослідженнями, може протягом 30 секунд знищувати коронавірус.

У США подолав коронавірус 104-річний ветеран Другої світової

У США подолав коронавірус 104-річний ветеран Другої світової

Повʼязані теми:

Наступна публікація