В Україні вперше зафіксували найбільш заразний варіант штаму "Дельта"

В Україні вперше зафіксували найбільш заразний варіант штаму "Дельта"

Фото: Associated Press

Цей варіант "Дельти" уперше зафіксували у Великій Британії влітку 2021 р.

В Україні вперше виявили новий варіант штаму "Дельта" - AY.4.2. Цей вид штаму вірусу вважається найбільш заразним. Його зафіксували у Дніпрі.

Про це повідомляє Інститут молекулярної біології і генетики.

Як зазначають фахівці, про такі висновки свідчать нові результати секвенування коронавірусу з регіонів України. Для аналізу було надано 75 зразків, взятих наприкінці жовтня у хворих з восьми регіонів України: Харків - 8 зразків, Херсон – 10, Київ – 9, Львів – 9, Ужгород – 10, Одеса – 10, Дніпро – 10, Луцьк – 9.

"Уперше в Україні зафіксовано появу штаму Дельта AY.4.2 – у місті Дніпро. Цей варіант Дельти (його уперше зафіксували у Великій Британії влітку 2021 р.) британські вчені вважають найбільш контагіозним з усіх варіантів вiрусу SARS-CoV-2", - йдеться у повідомленні.

Зазначають, що і сам індійський штам, і його мутовані варіанти мають дуже високий рівень контагіозності (тобто швидкості інфікування) порівняно з уханським штамом SARS-CoV-2  та британським "Альфа". 

"Про це свідчать і дані міжнародної наукової бази даних GISAID, згідно з якими на сьогодні різноманітні варіанти штаму Дельта знайдено у більш як 97% зразків, секвенованих у світі. Це безпрецедентно, адже досі жоден штам ковіду не мав такого тотального домінування на планеті", - підкреслили в Інституті молекулярної біології і генетики.

Записатися на вакцинацію проти COVID-19 вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0-800-602-019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Читайте також: 

Повʼязані теми:

Наступна публікація