Тенденція поширення COVID-19 надалі погіршується: прогнози вчених

Тенденція поширення COVID-19 надалі погіршується: прогнози вчених

Фото: Associated Press

Україна увійшла до групи лідерів серед країн Європи за кількістю нових випадків захворювання.

Тенденція поширення хвороби в більшості країн світу і в Україні далі погіршується. Характер зростання кількості хворих в Україні змінився з лінійного у травні – серпні 2020 року на експоненційний у вересні – жовтні цього року.

Вчені КПІ оприлюднили результати дослідження особливостей сплеску пандемії СOVID-19 на початку осінньо-зимового періоду, інформують у Національному технічному університеті України "Київский політехнічний інститут імени Ігоря Сікорського" 12 жовтня.

"За останні кілька тижнів Україна разом з Францією, Великобританією, Іспанією, Росією, Польщею, Німеччиною, Італією та Румунією увійшла до групи лідерів серед країн Європи за кількістю нових випадків захворювання. Показник летальності в Україні тримається на рівні 2.01–2.65 % з тенденцією до зростання", - йдеться у повідомленні.

Виконане прогнозне моделювання з використанням методу подібності в математичному моделюванні, рекурентної нейронної мережі з довгою короткостроковою пам’яттю типу LSTM і нейронної мережі Back Propagation (BPNN) показує, що на часовому відрізку (11.10.20–23.10.20) кількість нових виявлених хворих може коливатися в діапазоні 4500–7800 осіб на добу.

За словами науковців, ситуація може стати надважкою для медичної системи країни. Завантаженість ліжок підтвердженими хворими наближається до 40%, а якщо брати до уваги підозрілі та непідтверджені випадки, цей показник сягає майже 60%, що може спричинити її суттєве перенавантаження і неможливість повною виконувати покладені на неї функції.

Крім того, вчені зазначають, що навчальний рік в Україні триває понад місяць. У навчальних закладах областей, що потрапили наприкінці серпня до червоної епідемічної зони, заняття розпочалися від 14 вересня. За цей час удвічі-втричі зросла інтенсивність комунікацій приблизно для 12–15 мільйонів осіб: школярів, студентів, вчителів, викладачів, членів їхніх сімей, що, безумовно, вплинуло на поточний сплеск пандемії. Міністерство охорони здоров’я України представило список протиепідемічних заходів у закладах освіти, зокрема, рекомендуючи їм тимчасово перейти на дистанційну форму навчання.

"Епідемічна ситуація в розрізі регіонів України стрімко погіршується як за кількістю нових хворих, так і за географією поширення. Урядова комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій надала поділ областей, районів і міст України на зелену, жовту, помаранчеву і червону зони карантину. За останні півтора місяця кількість областей, які були в зеленій зоні, скоротилася з 13 до 2. Лише Кіровоградська і частина Херсонської області й далі перебувають у цій зоні, проте і в них показники захворювання повільно зростають. Місто Київ і решта областей України – у жовтій і помаранчевій зонах. Місто Канів Черкаської області та місто Суми Сумської області ввійшли до червоної карантинної зони. Там спостерігається загрозливе зростання нових щоденних випадків Covid-19", - інформують вони.

Тим часом, попри високу захворюваність коронавірусом в Україні не планують повертатися до жорсткого локдауну, який був в країні навесні, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. 

Коронавірусна пошесть продовжує ширитись Україною і сьогодні зафіксовано новий антирекорд – 5 804 людей захворіли за останню добу. Всього в країні 250 538 хворих. Найбільше інфікованих у Києві. На другому місці Харківська та Львівська області. З усіх хворих 17 тисяч – це лікарі, які підхопили захворювання під час виконання своїх обов’язків. Це свідчить про дуже низький рівень захисту медиків. Але найбільше лякає інша цифра: за офіційними даними заповненість лікарняних ліжок більше 50%, але точну цифру не називає ніхто. 

Коронавірусна пандемія: кількість хворих у світі перевищила 37,5 мільйона

Коронавірусна пандемія: кількість хворих у світі перевищила 37,5 мільйона

Повʼязані теми:

Наступна публікація