Чому локдауну не буде, що з тестами і місцями у медзакладах: Степанов про ситуацію з коронавірусом

Чому локдауну не буде, що з тестами і місцями у медзакладах: Степанов про ситуацію з коронавірусом

Фото: Associated Press

Минулого тижня в Україні було зафіксовано нові коронавірусні антирекорди.

Попри високу захворюваність на коронавірус, в Україні не планують повертатися до жорсткого локдауну, який був в країні навесні, повідомив в ефірі "Сніданку з 1+1" міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Чому країна не повернеться до жорстких обмежень, яка ситуація із заповненістю лікарень та швидкими — у матеріалі ТСН.ua.

Степанов — про локдаун в країні 

Країна не повернеться до локдауну, бо тоді виникне ще одна проблема — економічна, наголосив міністр. Він також додав, якби у березні не запровадили обмеження, то медична система не справилася б. 

"Ми посилюватимемо заходи щодо карантинних обмежень, але вводити жорсткий локдаун не будемо. Наприклад, пропонуємо обмежувати роботу закладів харчування після 22:00. Потрібно, щоб ресторани працювали, а ця заборона допоможе зменшити кількість відвідувачів у вечірній час. Якщо раніше відправити дітей на канікули, то це допоможе зменшити кількість людей, які пересуваються. Ми робимо певні кроки, аби таким чином зменшити контакти між людьми,щоб розірвати ланцюг поширення хвороб", — розповів очільник МОЗ. 

Степанов — про ліжка у медичних закладах

За словами Степанова, ситуація з місцями у лікарнях напружена. Наразі понад 37 тисяч ліжкок готові, менш ніж 20 тисяч зайняті. У всій країні майже 15 тисяч ліжок мають підведений кисень. 

"Ми не можемо всі місця у лікарнях віддати для інфікованих коронавірусом, адже є багато пацієнтів з іншими хворобами. Саме тому, як варіант, виникло створення тимчасових госпіталів. Передусім, ідеться про великі міста, міста-мільйонники", — каже міністр. 

Степанов — про брак медичних фахівців

Степанов повідомив, що наразі в Україні достатньо лікарів, які працюють з хворими на коронавірус. Утім, якщо таке станеться, то це буде великою проблемою. 

"Ми можемо скільки завгодно закупити, наприклад, кисневих апаратів. Але треба, щоб хтось надавав цю допомогу. Нестача медиків може стати проблемою. Поки що критичності немає. Такого, щоб не вистачало десь лікарів, наразі немає", — розповів очільник МОЗ.

Степанов — про автомобілі швидкої допомоги 

Для екстреної медичної допомоги буде закуплено 400 нових автомобілів. За словами очільника МОЗ, кількість викликів екстреної медичної допомоги в Україні за останній місяць збільшилася на 10%.

"Зараз триває процес закупівлі нових автівок екстреної медичної допомоги. Це близько 400 машин, які будуть розподілені між регіонами", — зазначив міністр. 

Степанов — про тестування на коронавірус 

Міністр розповів, що, порівняно з початком квітня, в Україні у 170 разів зросла кількість щоденних тестувань на COVID-19. Утім, і ця кількість недостатня для нашої країни.

"Ми збільшуємо число тестувань до 50 тисяч. Окрім того, будемо запроваджувати й інші тести. Зокрема, українського виробництва. Це так звані тести на антиген, які максимально розвантажать ситуацію з тестуваннями", — каже Степанов.

Степанов — про невиконання медичних протоколів 

Міністр радить українцям звератися на "гарячу лінію" МОЗ, якщо у медичних закладах на місцях вони стикнулися з проблемами з сімейними лікарями, відмовою від госпіталізації, чи небажанням проводити тест на коронавірус чи інші аналізи тощо. Він наголошує, що потрібно вирішувати кожний такий випадок окремо.

"Я практично щодня розмовляю з лікарями, де виникають такі ситуації, з директорами департаментів. Ми примушуємо виконувати той стандарт, який прописаний. Він відповідає завданням, які перед нами стоять", — наголосив Максим Степанов. 

Як повідомлялося, через стрімке поширення коронавірусу в Україні навчальні заклади переходять на нові режими роботи — школярів достроково відправляють на розширені осінні канікули, а всіх студентів переводять на дистанційне навчання. Такі рекомендації Міністерства освіти і науки. У вівторок, 13 жовтня, має відбутися засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Там повинні схвалити пропозиції щодо розширених шкільних канікул та дистанційного навчання у ВНЗ. 

Максим Степанов про ситуацію із заповненістю лікарень, тестами на ковід та швидкими

Максим Степанов про ситуацію із заповненістю лікарень, тестами на ковід та швидкими

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація