"Україна не буде пасти задніх": в Офісі президента розповіли про варіанти отримання вакцини від коронавірусу

"Україна не буде пасти задніх": в Офісі президента розповіли про варіанти отримання вакцини від коронавірусу

Фото: Associated Press

Серед варіантів - придбання надлишків вакцини в країнах-учасницях ЄС.

Україна може отримати вакцину від коронавірусу трьома шляхами: завдяки виробництву власними фармацевтичними потужностями, придбавши препарат в країн Євросоюзу або ставши в чергу, і отримавши його як учасниця Фонду "COVID-19 Vaccine Global Access Facility (COVAX)".

Про це сказав заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Перше – дійсно президент Зеленський заявив, що у нас сьогодні вже існують фармацевтичні потужності, які готові виробляти таку вакцину в Україні. Безумовно, якщо тим компаніям підійдуть наші виробничі потужності, така вакцина швидше потрапить до України. Бо, очевидно, що виробляючи її для інших країн, ми також будемо виробляти її для себе за відповідними угодами...  Другий варіант – якщо ми говоримо навіть про вакцину для держав-членів ЄС, насамперед, то є можливість у цих держав, за наявності надлишку вакцини від COVID-19 в їх країнах, говорити про продаж її для третіх країн, зокрема для України. І третій шлях – з огляду на те, що ми ведемо діалог, приєдналися до відповідних механізмів щодо державних закупівель, ми можемо бути в черзі з країн-партнерів", - сказав він.

Він розповів, що, ці три шляхи є реальними і, можливо, всі з них і будуть реалізовані. За його словами, Україна на переговорах з керівництвом ЄС постійно порушує питання щодо вакцини. Утім, пріоритет на укладання угод з компаніями щодо певної кількості вакцин буде надано державам-членам ЄС.

"До речі, ми заявили також певну базову кількість вакцин для України, ми назвали цю цифру – вона абсолютно реалістична...І я думаю, що на той час, коли вакцина вже буде вироблена, випробувана і поставлена на виробництво, Україна точно не буде пасти задніх в отриманні цієї вакцини", - додав Жовква.

Нагадаємо:

Максим Степанов про вакцини від коронавірусу, тариф на ведення вагітності та доплати медикам

Максим Степанов про вакцини від коронавірусу, тариф на ведення вагітності та доплати медикам

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація