Лікар-вірусологиня розповіла, чи можна відновлювати роботу метро в Україні

Лікар-вірусологиня розповіла, чи можна відновлювати роботу метро в Україні

Фото: УНІАН

Підземку закрили на карантин 17 березня. 

Метро, яке не працювало в Україні понад два місяці через карантин, можна було взагалі не закривати.

Про це в ефірі Сніданку з 1+1 розповіла докторка медичних наук, професорка медицини, завідувачка відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського Алла Мироненко. 

"Ми фактично єдина країна, яка закрила метро. Навіщо? Вдягніть на людей маски. Якщо маска є на всіх, а потім помити руки, то це цілком (достатньо — Ред.). Весь світ так зробив. А у нас не було тоді масок", - зауважує вірусологиня. 

Разом з тим професорка солідарна з МОЗ щодо відкриття пляжів. "На свіжому повітрі заразитися складно. Вітер розносить цей інфекційний аерозоль, сонце інактивує вірус дуже швидко, бо ультрафіолет інактивує вірус. Якщо немає дуже близького контакту на пляжі, то це нікому нічим не загрожує", - пояснила Алла Мироненко. 

Вірусологиня каже, що в Україні також можна було б дозволити роботу басейнів. "Вода в басейнах хлором чи не хлором знезаражується, дезінфікується. Коли йдеться про хлор, а він там і в повітрі, то не бачу нічого страшного. Вода в басейні напівпроточна. Є версія, що вірус може у воді довго зберігатися, але в якій воді? Якщо вірус потрапляє в легені, то вже дуже велика концентрація його має бути, а в басейні такого не можна забезпечити", - розповіла докторка медичних наук.

Чи не зарано послаблювати карантин, та чи буде новий спалах коронавірусу – вірусолог

Чи не зарано послаблювати карантин, та чи буде новий спалах коронавірусу – вірусолог

Як повідомлялося, від 22 травня в Україні діятиме адаптивний карантин. Згідно з рішенням уряду, в країні відновлюють рух автобуси, маршрутки, тролейбуси та інший пасажирський автотранспорт. Від 25 травня в Україні запрацює метрополітен, який закрили на карантин 17 березня. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація