"Вірогідність зустрітися з коронавірусом прямує до 100%": лікар

"Вірогідність зустрітися з коронавірусом прямує до 100%": лікар

Фото: УНІАН

Важливо, не як уникнути, а як перенести COVID-19 у якомога легшій формі, каже Павло Сільковський.

Попри дотримання протиепідеміологічних заходів, коронавірус продовжує активно поширюватися світом. Тому вірогідність зустрітися з новим вірусом прямує до 100%.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив лікар-анестезіолог Рівненської обласної дитячої лікарні Павло Сільковський.

"Щойно хтось перехворіє на COVID-19, чи десь почитає різні погані історії або ще щось, то одразу пише у себе на сторінці: "Люди! Бережіться! Носіть маски! Сидіть дома! Мийте руки! Тримайте дистанцію!" І вже настільки стандартними стали ці заклики, що якось і сприймаються вони відповідно. І коефіцієнт корисної дії від саме таких фраз майже нульовий", – пише лікар.

За його словами, загалом люди носять маски в громадських місцях. Зокрема, в магазинах. І руки миють, а хвороба собі прогресує далі.

"Погодимося, що дехто у нас дозволяє собі слабинку і десь маску знімає, десь її на бороду зсуває. В результаті маємо за останню добу майже 5000 нових хворих. А сусіди поляки дуже дисципліновані, там все гарно. У них, натомість, нових випадків 8500. В Італії майже 12000, у Франції майже 30000. Навіть у чи не найбільш дисциплінованій Німеччині – 5600. Скажете: насправді у нас хворих більше, не всі звертаються. Звичайно. Але в Європі ситуація аналогічна. Реальних хворих там теж більше", – зазначає Павло Сільковський.

Він додав, що "виглядає так, що ця болячка прийшла, і вірогідність із нею зустрітися прямує до 100%. З маскою чи без неї".

"Можливо, ми не до кінця розуміємо способи її поширення і зараження. І тому, може, ставити питання не як уникнути (бо це навряд чи можливо), а як зустрітися з нею і пройти у якомога легшій формі. Бо заклики "бережіться" – ні про що. Я вже знаю чимало людей, які береглись і ставилися до озвучених правил дуже серйозно. Зрештою, і вони захворіли. Загалом, хворіти – це теж нормально. Найважливіше – перехворіти", – додав лікар.

Нагадаємо, раніше лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський в ексклюзивному коментарі ТСН.ua розповів, що коронавірус часто має легкий перебіг, багато симптомів COVID-19 людина може навіть не помітити. 

Європейські країни запроваджують комендантську годину через збільшення хворих на коронавірус

Європейські країни запроваджують комендантську годину через збільшення хворих на коронавірус

Повʼязані теми:

Наступна публікація