Україна перемагає пандемію коронавірусу краще, ніж Британія: лікар розповів, в чому причина

Україна перемагає пандемію коронавірусу краще, ніж Британія: лікар розповів, в чому причина

Фото: УНІАН

В Україні смертність від коронавірусу значно менша, ніж у європейських країнах.

На сьогодні Україна долає коронавірусну хворобу краще, ніж деякі європейські країни. Це пов'язано з тим, що українські лікарі виявилися більш адаптованими до критичних ситуацій.

Таку думку висловив головний лікар одного з діагностичних медичних центрів Львова Тарас Жиравецький на своїй сторінці у соцмережі.

Він зазначив, що в Україні раніше не могли наздогнати розвинуті країни Європи у боротьбі з коронавірусом, бо були проблеми з тестами. Зараз зробити тест стало не проблемою і час очікування його результатів скоротився. Окрім того з‘явився тест на антиген, який виконується швидше ніж ПЛР.

"Ми ж не можемо лікувати пацієнта тестами, а ми маємо включати наше лікарське клінічне мислення і приймати рішення для створення алгоритму дій. І тут ми дійсно деколи є більш адаптовані до таких кризових ситуацій за європейських колег, бо українці народжуються і постійно живуть в кризах і не тільки пов‘язаних з вірусами", - зазначив Жиравецький.

Він додав, що основним завданням лікарів було - не допустити потрапляння великої кількості пацієнтів у стаціонар одночасно і намагатись коректно лікувати пацієнта вдома, щоб він не отримав ускладнень ковіду. І українським медикам вдалося цього досягти.

"Чому в Британії система вже втретє на межі фолу і є проблема з кількістю важких пацієнтів? У них зараз пацієнт не звертається при коронавірусі до сімейного лікаря, він не робить жодних тестів (маю на увазі найважливіші маркери перебігу захворювання з 6-го дня коронавірусу - црп, ддимери, феритин, загальний крові), пацієнтів практично не скеровують на КТ, поки їхній стан не погіршиться. Спостерігає за пацієнтом представник медичної служби, який по телефону контролює стан пацієнта. Усі вказівки пацієнт отримує від нього, а тести проводить на коронавірус самостійно вдома або в спеціальних центрах тестування", - розповідає лікар.

За його словами, основним препаратом в Британії залишається парацетамол, який рекомендують для зменшення симптомів коронавірусу та температури, жодних інших ліків пацієнт не отримує і не може купити в аптеці.

"У нас пацієнти все таки мають можливість провести лабораторні аналізи і при потребі швидко виконати КТ легень, тому наш лікар може рекомендувати лікування опираючись на об‘єктивні критерії, а не тільки на сатурацію крові киснем та температуру. І в нас таки відповідальність за діагностику та лікування пацієнта вдома несе сімейний лікар, що на мою думку виявилось таки ефективнішим", - вважає Тарас Жиравецький.

Лікар говорить, що український досвід боротьби з пандемією звичайно не ідеальний, але він виявився більш ефективним, ніж в країнах Європи та США, оскільки кількість летальних випадків від коронавірусу в Україні нижча.

"Моя особиста думка, що наша теперішня стратегія з призначенням антибактерійних препаратів, антикоагулянтів та стероїдних гормонів за показами сімейним лікарем, який має можливість виконати необхідні аналізи і при потребі КТ легень, є простою логічною і головне - вона працює", - вважає Жиравецький.

Медик розповів, що на відміну від України у Британії є велика кількість обладнання, яке потрібне для лікування важких пацієнтів. Крім цього, у разі збільшення кількості важких випадків у Британії готові до залучення усіх можливих кадрів у систему навіть пенсіонерів-медиків  та є забезпеченність усіми необхідними ліками у стаціонарах.

"Є правда брак медиків, але уряд шукає шляхи вирішення проблеми. Також міри безпеки по поширенню вірусу є мега суворі, чим намагаються стримати зараз третю хвилю. Також плюсом є виділення державою 500 фунтів на тиждень, якщо ви вдома на самоізоляції", - підсумував лікар Тарас Жиравецький.

Нагадаємо, що материковий Китай повідомив, що зафіксував 103 нові випадки активної форми COVID-19. Також в країні зареєстрували ще 76 пацієнтів із безсимптомним перебігом захворювання.

Досі невідома мутація: у Японії виявили новий штам коронавірусу

Досі невідома мутація: у Японії виявили новий штам коронавірусу

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація