Лікар розповів про парадокс коронавірусу

Лікар розповів про парадокс коронавірусу

Фото: Associated Press

Перебіг COVID-19 пов'язаний з імунною системою та генетикою.

Коронавірусна інфекція має непередбачуваний перебіг. Іноді старша людина долає COVID-19 значно легше, ніж молода. 

Про це в інтерв'ю ТСН.ua розповів кандидат медичних наук, завідувач пульмонологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Олег Яковенко.

За його словами, в зоні ризику перебувають усі люди. "Усі люди є в зоні ризику: від малого, до старого. Питання, хто як перенесе. 80% заражених переносять COVID-19 в легкій формі, а 20% – це ті, кому не щастить, з них 10% хворіють з важкими наслідками. Ще до 10% випадків закінчуються трагічно. Але це захворювання – парадоксальне. Іноді перебіг у старшої людини набагато легший, ніж у 30- чи 40-річної людини", – каже Олег Яковенко.

Лікар вважає, що це насамперед пов'язано з генетикою та імунною системою: "Є генетика, є імунна відповідь, яка теж залежить від генетики. Імунна система по-різному реагує на коронавірус".

"Є певні закономірності захворювання коронавірусом, але вони іноді не спрацьовують. Настільки все індивідуально. Приміром, людина поважного віку з більшими супутніми захворюваннями має більше ризиків померти, але вона живе. Це означає, що її генетичний код по-іншому працює, все по-іншому запрограмовано", - розповів Олег Яковенко.

Повний текст інтерв'ю з Олегом Яковенком читайте тут

Нагадаємо, у ВООЗ заявили, що коронавірусом почало заражатися дедалі більше молодих людей віком від 15 до 24 років.

Повʼязані теми:

Наступна публікація