Зміна підходу до карантину, виїзд заробітчан, "злиті" дані українців: про що Шмигаль говорив у Раді

Зміна підходу до карантину, виїзд заробітчан, "злиті" дані українців: про що Шмигаль говорив у Раді

Фото: Associated Press

Відновлення транспортного сполучення між містами наразі неможливе.

Прем’єр-міністр Україні Денис Шмигаль 13 травня виступив у Верховній Раді. Він розповів про ситуацію з коронавірусом в Україні, послаблення карантину та виплати медикам та пенсіонерам.

ТСН.ua зібрав головне зі слів урядовця.

Пандемія в Україні

В Україні пандемія коронавірусу розвивається за помірним сценарієм, на відміну від багатьох європейських країн. "Ми йдемо за сценарієм Польщі. Він набагато кращий, ніж сценарій розвитку пандемії в інших європейських країнах", - сказав Шмигаль.

Поки що в Україні не було жодного дня, коли б кількість одужалих людей перевищила б кількість захворілих. Зараз Україна досягає "плато і піку" розвитку коронавірусу.

Фото: ТСН.ua

Перехід до адаптивного карантину

Карантин буде подовжений після 22 травня, але з поступовим переходом до власне адаптивної моделі, тобто коли різні обмеження вводяться в різних регіонах залежно від ситуації. Карантинні заходи будуть пом’якшувати, але все більше повноважень передаватимуть органам місцевого самоврядування. Це потрібно для того, щоб можна було локалізовувати хворобу у місці, де вона виникає.

Відновлення роботи транспорту

Відновлення транспортного сполучення між містами наразі неможливе, оскільки це призведе до поширення коронавірусної хвороби.

Відновлення сполучення можливе лише на третьому етапі послаблення карантину і винятково за умови дотримання санітарної, гігієнічної, епідеміологічної дисципліни та поведінки. Шмигаль підкреслив, що спочатку буде відновлено роботу приміського транспорту, потім міжміського, а потім вже метро.

Виїзд заробітчан

Україна не вводила жодних заборон на виїзд заробітчан за кордон, а намагається домовитися із європейськими урядами про гідні умови роботи для українців, каже прем’єр. "Стосовно обмеження виїзду – це фейк і брехня», - наполягає він.

За його словами це має бути офіційна робота, люди мають отримати медичні гарантії, має бути гарантія їхнього повернення, нормальних умов роботи і проживання там.

Шмигаль каже, що український уряд вперше отримав змогу вести із Європою діалог на рівних у питанні працевлаштування заробітчан. Він також наголосив, що зарубіжні компанії  дотримуються цих умов.

Скандал з виплатами медиків

Шмигаль назвав неприпустимою виплату 300% надбавок медикам лише у декількох областях. "Замість того щоб забезпечити лікарів доплатами, розпочалось якесь незрозуміле перекидання папірцями, гальмування процесів", - описав він ситуацію.

Відтепер це питання на контролі в президента особисто, в прем’єр-міністра особисто, в міністра охорони здоров’я "на щодень і кожну годину".

Шмигаль очікує від міністра охорони здоров’я Максима Степанова звіт про кожну область та кожну лікарню, які мають отримати доплати. "Міністр фактично зібрав інформацію поіменну. Мають сформувати списки щодо кожної лікарні і показати хто і як отримав", - наголосив він.

Окремо Шмигаль зауважив, що паралельно перевіркою щодо доплат займається Держпраці.

Надбавки пенсіонерам

Пенсіонери отримали виплати розміром пів тисячі та тисячу гривень. "Виплачені обіцяні 500 гривень всім пенсіонерам 80+ років. Також виплачена тисяча гривень усім пенсіонерам, заробітна плата яких менша п'яти тисяч гривень", - розповів очільник уряду. 

У травні відбулася індексація пенсій. Пенсіонери отримають збільшену на 11 відсотків пенсію.

Витік даних українців

Витік персональних даних українців, якими торгують у телеграм-каналах, не пов’язаний із застосунком "Дія". "Є порушена кримінальна справа, це відбувалося більш ніж пів року тому, коли були старі бази даних", - розповів Шмигаль.

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація