Зеленський пояснив, чому не всі кошти з коронавірусного фонду спрямовують на боротьбу з COVID-19

Зеленський пояснив, чому не всі кошти з коронавірусного фонду спрямовують на боротьбу з COVID-19

Фото: Associated Press

Треба відновлювати і будувати країну, каже президент.

Президент України Володимир Зеленський пояснив, що Фонд боротьби з коронавірусом складається з коштів державного бюджету, які раніше виділялись на різні програми, однак їхнє використання у зв'язку з пандемією коронавірусу було тимчасово зупинене.

Про це він сказав в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам, зокрема "1+1".

Так, на запитання щодо нецільового використання коштів з Фонду боротьби з коронавірусом Зеленський зауважив, що COVID-фонд складається не з окремо наданих грошей, а з коштів державного бюджету, які раніше виділялись на різні програми, але їхня реалізація була тимчасово зупинена через епідемію.

"Коронавірусний фонд - це не надруковані окремі гроші, чи гроші, які нам надали наші якійсь партнери, ми їм вдячні завжди за підтримку, але ми повинні зрозуміти – це ті програми, які були в бюджеті, які були розписані, на все: спорт, культура, інфраструктура, лікарні.  Всі ці програми ми заблокували, там і був локдаун, але тимчасово, тому що там життя продовжується. Треба відновлювати життя, відновлювати і будувати країну", - додав глава держави.

Він також повідомив, що за умови 15 тисяч хворих на коронавірус в Україні запровадять жорсткий карантин у зв'язку з нестачею лікарів.

"Щодо локдауну я хочу всіх заспокоїти: ми дійсно розуміємо, що будь-який локдаун зупинить повністю економіку нашої країни. Це страшно, це небезпечно і це на сьогодні, я вважаю, не можливо і не доцільно... Близько місяця тому ми вважали, що за умови 9,5 тисяч хворих на день ми не зможемо (справитися. - Ред.) і наша медицина зупиниться: не буде вистачати ліжок в інфекційних лікарнях, не буде, перш за все, вистачати медиків", - зазначив Зеленський.

Він зауважив, що в Україні збільшиться кількість лікарів через перепрофілювання та залучення інтернів, студентів, однак "це не може бути безрозмірним".

"Чому? Тому, що ми не можемо перепрофілювати всю медичну систему України під хворих на COVID-19. І це є велика проблема. І саме через це ми звертаємось до наших людей: носіть, будь ласка, маски!  Не тільки для себе, а й для свого оточення. А це для лікарів. Просто не можуть мільйони лікарів раптом з’явитися в Україні", - зазначив президент.

Велике інтерв'ю Зеленського: локдаун, боротьба з коронавірусом, стан економіки та п'ять запитань на виборах

Велике інтерв'ю Зеленського: локдаун, боротьба з коронавірусом, стан економіки та п'ять запитань на виборах

Нагадаємо, Фонд боротьби з коронавірусом був створений на час карантину для фінансування додаткових видатків на охорону здоров'я та соціальних видатків, пов'язаних з епідемією. Для фонду виділили 66 млрд грн з Держбюджету, врізавши фінансування низки міністерств та відомств. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація