Зеленський пообіцяв компенсації постраждалим від карантину ФОПам і звільненим працівникам

Зеленський пообіцяв компенсації постраждалим від карантину ФОПам і звільненим працівникам

Фото: УНІАН

Президент сподівається, що його ініціативу підтримають нардепи.

Найближчим часом до Верховної Ради буде подано законопроєкти для допомоги бізнесу й економічної підтримки громадян у зв’язку з посиленням карантину. Матеріальну одноразову допомогу виплатять тим, чия робота або бізнес потрапляє під заборону через посилення карантину.

Про це сказав президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні 24 листопада.

За його словами, ФОПам, які змушені були припинити роботу, чи найманим працівникам, котрі втратили роботу, держава виплатить 8 тисяч гривень. Для отримання компенсації треба встановити застосунок "Дія", ввести короткі дані і номер банківської картки.

"Далі перевірка даних і максимум через декілька днів 8 тисяч гривень приходять вам на картку. За розрахунками, понад 1 млн громадян зможуть отримати допомогу за цією програмою, а її загальний обсяг складе майже 10 млрд гривень", - пояснив Зеленський.

Крім того, президент запевнив у тому, що бізнес, який за час карантину не закрився, а скоротив час роботи нікого не звільнив, проте відправив у вимушену відпустку, отримає теж компенсацію. Йдеться, про суму, яка пропорційній часу простою, але до 8 тис гривень на одного працівника.

Підприємства, робота яких припиняється через карантинні обмеження, отримають компенсацію витрат на сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ) за найманих працівників.

"Якщо через посилення карантину ваша діяльність забороняється, ви отримаєте компенсацію на сплату ЄСВ за своїх найманих працівників", – сказав президент.

Також глава держави пообіцяв погашення податкового боргу. За його словами, майже 4 млн українців, які мають борг до 3060 гривень, анулюють ці суми.

Наприкінець Зеленський анонсував податкові канікули. Український лідер пояснив, що через посилення карантину 200 тисяч ФОПів першої групи будуть звільнені від сплати всіх податків і зборів, зокрема, ЄСВ.

"Крім того, ми відновлюємо програми, які успішно працювали під час карантину навесні. Це матеріальна допомога ФОПам, які мають дітей до 10 років. Це компенсації з часткового безробіття, програма "Доступні кредити 5-7-9%". Важливо, що програма "5-7-9"продовжиться та розширить свої можливості в цьому та наступному році. Ми дуже сподіваємось на підтримку Верховною Радою всіх вищезазначених важливих кроків", - підсумував глава держави.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що уряд має розробити програми для допомоги якомога більшій кількості людей, які зазнають втрат через додаткові обмеження. Глава держави закликав докласти всі зусилля, щоб країні вдалося уникнути повного локдауну, адже це додаткове навантаження на економіку.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація