Зарплати, ціни на продукти і товари: експерти оцінили наслідки локдауну в Україні для громадян

Зарплати, ціни на продукти і товари: експерти оцінили наслідки локдауну в Україні для громадян

Фото: УНІАН

Жорсткий карантин вдарить по гаманцях українців.

Через запровадження в Україні повного локдауну знизиться попит і купівельна спроможність громадян, що, як наслідок, може призвести до зменшення цін на товари, але не матиме впливу на ціни на продукти.

Таку думку ТСН.ua висловили експерти.

Так, за словами директора економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина, жорсткий карантин вдарить по гаманцях українців - у людей буде менше грошей, а отже й потреб. Тому знизиться попит і купівельна спроможність. І фактично попит серед українців буде орієнтований на товари щоденного побуту.

"...Це (локдаун. — Ред.) призведе до зменшення видатків на соціальну підтримку, субсидіювання, зменшення заробітних плат", — заявив експерт.

На думку виконавчого директора Центру економічної стратегії Гліба Вишлінського, скорочення попиту може призвести до зменшення цін на товари, як, наприклад, це відбувається з одягом, коли великої потреби в ньому у людей, які працюють з дому, немає.

За його прогнозами, локдаун не матиме впливу на ціни на продукти.

"Ми побачили, що насправді навіть жорсткий формат, який був навесні, він жодним чином не вплинув на ціни. Ні позитивно, ні негативно. Суттєвий вплив на ціни зараз мають два чинники: один — це девальвація навіть не гривні до долара, бо вона вже відбулася і гривня стабілізувалася на рівні 27,5-28,5, а девальвація долара до євро, оскільки багато усього ми імпортуємо із зони євро. Тому ми бачимо за товарами, продуктами харчування, ліками, які закуповуються у Європі в євро, що та девальвація, яка відбулася до долара, умовно, на 10%, на неї наклалася девальвація до євро ще 15% і, відповідно, це дало помітне зростання. Друге — це те, що ми цього року отримуємо менший врожай зернових і багатьох інших культур, тому спочатку ми маємо зростання цін на те, що виробляється безпосередньо з зерна, а потім на м’ясо, молоко через нестачу кормів", — пояснив виконавчий директор Центру економічної стратегії.

Повний текст із відповідями експертів на запитання, що буде з бізнесом, доларом і гаманцями українців через можливий локдаун в Україні, читайте за посиланням.

Уряд запровадить жорсткий локдаун, як тільки шпиталі будуть заповнені на 75%

Уряд запровадить жорсткий локдаун, як тільки шпиталі будуть заповнені на 75%

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація