Захисні костюми зі сміттєвих мішків: медичка розповіла про стан лікарень у Британії через COVID-19

Захисні костюми зі сміттєвих мішків: медичка розповіла про стан лікарень у Британії через COVID-19

Фото: BBC

Лікарі, які працюють із зараженими коронавірусом, змушені оглядати їх у костюмах з мішків для сміття, захищаючи очі гірськолижними окулярами.

У Британії зростає кількість смертей від коронавірусної інфекції. Медики працюють від ранку до ночі, у лікарнях намагаються обладнати місця інтенсивної терапії для нових пацієнтів у критичному стані. У лікарнях не вистачає персоналу, обладнання, медикаментів і захисту для медиків, що борються з COVID-19.

Про це йдеться у матеріалі BBC.

Лікарка-реаніматологиня з Мідлендса, яка назвалася іншим іменем, розповіла, як насправді працює медустанова, у якій вона працює. За словами лікаря Робертс, лікарня ледь дає раду. Так, тут скасовують операції, що визнані нетерміновими, онкологічні відділення - не виняток. Хворих так багато, що у лікарні не вистачає медперсоналу та ліжок інтенсивної терапії, обладнання та антибіотиків теж бракує.

Пік захворюваності у Великій Британії прогнозують на 14-15 квітня однак лікарка зазначає, що медустановам буде важко пережити цей період.

Однак найстрашніше, за розповіддю лікарки - це нестача індивідуальних засобів захисту. Лікарі, які працюють по пів доби, змушені майструвати костюми мішків для сміття, целофанових фартухів, а захищати очі гірськолижними окулярами. Медикам доводиться оглядати пацієнтів на відстані 20 сантиметрів, не маючи належного захисту від коронавірусу.

"Треба міркувати розсудливо. Медсестрам в палатах інтенсивної терапії вони (засоби індивідуального захисту - ред.) потрібні вже зараз. Але їм говорять носити звичайні хірургічні шапочки, в яких є дірки і які не надають необхідної оборони. Це неправильно. і саме тому ми змушені пов'язувати голову сміттєвими мішками і целофановими фартухами", - розповідає лікарка.

Фото: BBC

Національна служба охорони здоров'я Великої Британії отримала один млн респіраторів. Однак частина з них має сумнівну якість: вона знайшла маску, якій щонайменше 15 років. 

"На захисних респіраторних масках, якими ми зараз користуємося, були замінені ярлики з датою закінчення придатності. Вчора я знайшла один респіратор з трьома ярликами, один наклеєний на інший", - пояснила вона. 

Окрім респіраторів, лікарі, що працюють безпосередньо із хворими на коронавірус, так і не отримали захисні костюми. Тим часом, у різних частинах Великої Британії вже кілька медпрацівників померли від цієї інфекції. 

"Якщо число хворих зростатиме так само швидко, як це було в Іспанії та Італії, тоді, чесно кажучи, нам кришка. Скоро всі наші додаткові приміщення будуть заповнені. Всі наші апарати наркозної анестезії, які повинні працювати по 2-3 години максимум, не вимикаються по п'ять днів. У нас вже є відмови устаткування", - зізналась жінка.

Через постійний потік нових інфікованих на парковці лікарні, де стояли карети "швидкої допомоги", виникло нове тимчасове приміщення, у якому відсіюють пацієнтів з симптомами коронавірусу до того, як вони зайдуть в будівлю лікарні.

"Часто люди перебільшують свої симптоми - просто щоб доктор їх оглянув. Ті, хто мав би сидіти вдома, приходять у відділення невідкладної допомоги. Так що тепер кожен пацієнт проходить огляд на парковці - щоб переконатися, що ті, у кого є симптоми Covid, будуть спрямовані в потрібну частину лікарні і не заразять усіх інших, наприклад, тих, хто зі зламаною рукою прийшов", - розповіла Робертс.

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був виписаний з лікарні

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

Повʼязані теми:

Наступна публікація