За крок до колапсу: в одеських лікарнях бракує місць для хворих на коронавірус, а "швидкі" відмовляють у шпиталізації

За крок до колапсу: в одеських лікарнях бракує місць для хворих на коронавірус, а "швидкі" відмовляють у шпиталізації

Ілюстрація / Фото: Associated Press

Усі місця в лікарнях заповнені.

В Одеській області через різке зростання кількості тяжких хворих на коронавірус не вистачає місць у лікарнях для госпіталізації нових пацієнтів. І попри це, у місті лише поодинокі люди одягають маски, а в маршрутках, супермаркетах, кафе та ресторанах соціальна дистанція взагалі відсутня.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Одеські лабораторії, скаржаться містяни, опрацьовують результати тестів на COVID-19 із запізненням, а опорна лікарня відмовляється приймати без позитивного тесту, попри симптоми коронавірусу, і пацієнтам доводиться втрачати дорогоцінний час у сортувальних лікарнях.

Найтяжчих хворих волонтери намагаються влаштувати до інфекційних лікарень, але навіть просто ушпиталити до лікарні тяжкого пацієнта "швидкі" відмовляються, бо в медзакладі немає місць для приймання. Одну з таких історій розповіла жінка, у якої дядько отримав таку ж відмову.

В одеських лікарнях не вистачає місць через різке зростання кількості тяжких хворих на коронавірус

В одеських лікарнях не вистачає місць через різке зростання кількості тяжких хворих на коронавірус

"У нього пневмонія, у нього діабет другого типу, викликали "швидку", місць немає. Зрозуміло, не захотіли брати... Вони приїхали, сказали: "Ні, ні" — і все", — каже жінка.

Своєю чергою, у лікарні запевняють, що кадрового дефіциту не мають. А ось те, що змушені відмовляти хворим через нестачу місць, визнають.

"Якщо місць немає, ми зідзвонюємося з інфекційною лікарнею і направляємо туди пацієнтів. У нас нині сто осіб на лікуванні, всі ліжка заповнені. Через несвоєчасне одержання ПЛР-діагностики ми не завжди своєчасно можемо перевести пацієнтів", — пояснює заступниця директора з медичних питань КНП "Міська лікарня №5" Людмила Бирюкова.

У медзакладі намагаються збільшувати ліжок для коронавірусних хворих, але їх миттєво займають. Втім, як кажуть медики, час на підготовку до спалаху COVID-19 втрачено. За їхніми словами, немає резервної госпітальної бази й не вистачає засобів захисту для лікарів, а також перебої з постачанням кисню, затримки в роботі лабораторій, які роблять тести та неправильно організована робота фахівців у приймальних відділеннях.

"На жаль, за останні пів року ані центральна, ані місцева влада, не зробили нічого суттєвого... Суспільство залишилося сам на сам з цією важкою проблемою... У нас від 2 вересня до 2 жовтня кількість пацієнтів за місяць така ж, як за останніх пів року", — зауважує лікар, кандидат медичних наук Сергій Калінчук.

Одеська волонтерка Катерина Кожевнікова першою оприлюднила історію хвороби юнака Дмитра, який кілька днів провів у сортувальній лікарні, бо чекав результатів ПЛР-тесту. Протягом доби до нього не підійшов жоден медик, а згаяний час ледь не коштував чоловіку життя, оскільки після цього недуга дала ускладнення і він пробув 10 днів у комі. Отямився Дмитро 2 жовтня.

Тим часом, одна з політичних сил вимагає звільнення міністра охорони здоров'я та головного санітарного лікаря і наполягає на розслідуванні діяльності МОЗ за останні пів року, зокрема, йдеться про використання коштів, виділених на боротьбу з коронавірусом.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація