З'явилися результати третьої стадії випробувань китайської вакцини, яка має наступною надійти до України

З'явилися результати третьої стадії випробувань китайської вакцини, яка має наступною надійти до України

Фото: Associated Press

Результати третьої фази досліджень у Туреччині виявилися значно вищими за результати випробувань у Бразилії, які були оприлюднені на початку 2021 року.

Вакцина проти коронавірусу CoronaVac від китайської фармацевтичної компанії Sinovac Biotech на третій стадії клінічних випробувань показала ефективність 83,5%.

Про це в середу повідомив університет Хаджеттепе в Туреччині, передають Daily Sabah і Reuters. 

У дослідженні третьої фази брали участь 10 216 учасників у віці від 18 до 59 років. 6 648 з них отримали вакцину, а решта - плацебо. Чоловіки становили 58% всіх учасників, середній вік усіх добровольців - 45 років. 

За результатами випробувань, було виявлено 41 випадок захворювання, 32 з яких зафіксовані в учасників з плацебо, сказав керівник третьої фази досліджень, професор Мурат Акова. Рівень ефективності базується на введенні двох доз з 14-денним інтервалом. За словами дослідника, за прогнозами, рівень антитіл досягне максимального рівня між 14 і 28 днями після другої дози.

У заяві йдеться, що вакцина "на 100% ефективна" у запобіганні госпіталізаціям пацієнтів. За словами Акови, вакцина запобігала госпіталізаціям та тяжким захворюванням у 100% випадків (усі шість осіб, які були госпіталізовані, входили до групи плацебо).

Під час дослідження не повідомлялося про летальні випадки, а найпоширенішими побічними ефектами були втома, головний біль або біль у м'язах, хоча їхній рівень був низьким. 9,8% учасників відчували втому та менший відсоток інших побічних ефектів.

Зазначимо, турецький університет розпочав третю фазу випробувань CoronaVac у вересні 2020 року.

Рівень ефективності викликав дискусію після того, як випробування біомедичним центром Інституту Бутантан в Бразилії, показали, що CoronaVac має набагато нижчий рівень ефективності (трохи більш ніж 50%) , ніж випробування, проведене в Туреччині. Однак експерти пов'язують різницю з профілем добровольців — від їх віку до професій, а також випробуванням вакцини "лише проти легких випадків".

Нагадаємо, як заявляв очільник МОЗ Максим Степанов, до 6 березня Україна має отримати вакцину CoronaVac, яка виробляється Sinovac Biotech. 

Після того, як за результатами досліджень в Бразилії, вакцина показала ефективність всього 50,4%, у МОЗ заявили, що якщо результати будуть фінальні результати будуть нижчі за 70% - від неї країна відмовиться. У договорі з Sinovac Biotech, яка має поставити до України майже два мільйони доз препарату, прописано, що ефективність повинна становити не менш ніж 70%. 

Закуплена Україною Sinovac є інактивованою ("вбитою") вакциною, тобто не містить живих вірусів і бактерій Такий препарат отримують із зразків частинок "вбитого" вірусу (заморожують або обробляють хімічними речовинами). Такий вид вакцини безпечний, викликає швидку імунну реакцію, але для вироблення імунітету необхідне багаторазове введення. Це теж старий і перевірений варіант вакцин: використовується для профілактики поліомієліту, гепатиту, кашлюка, чуми, холери. 

До слова, Sinovac Biotech є найбільшою китайською компанією з виробництва вакцин. Щорічно вона виготовляє від 300 до 500 мільйонів доз вакцин, які схвалені в 34 країнах світу. Компанія розробила та вивела на ринок вакцини проти гепатиту А і В, вірусів грипу, включно з пташиним, паротиту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація