Які аналізи потрібно здавати для діагностики коронавірусу: пояснення лікарки

Які аналізи потрібно здавати для діагностики коронавірусу: пояснення лікарки

Фото: УНІАН

Перші п'ять-сім днів варто ставитися до коронавірусної хвороби, як до звичайного вірусного процесу.

Перші п'ять-сім днів варто ставитися до коронавірусної хвороби, як до звичайного вірусного процесу, який ми в своєму житті переживали не раз. Далі, якщо зберігається висока температура (вище 39°), вона погано реагує або зовсім не реагує на жарознижувальні – це вже привід здати аналізи та розбиратись, чи не розвиваються ускладнення на фоні коронавірусу.

Про це розповіла лікарка-пульмонологиня, завідувачка інфекційним відділенням Київської міської клінічної лікарні №17 Світлана Гук в інтерв'ю "Укрінформу".

"Взагалі, щоб визначитися, як лікувати і чи взагалі треба якось лікувати пацієнта з коронавірусом, важливі три обставини. Перше – висота температури і її регульованість (особливо після п'ятого-сьомого дня захворювання). Друге – сатурація, вона має бути не нижчою 94%. Третєшість аналізів крові (загальний, СРБ (ц-реактивний) білок кількісно, D-димер, прокальцитонін і феритин, ЛДГ). З урахуванням цих трьох компонентів визначається обсяг лікування пацієнта з COVID", - наголосила лікарка.

Світлана Гук зазначила, що здавати аналізи та робити якісь висновки варто на п'ятий-сьомий день від початку перших симптомів (ломота, температура).

"Не збивайте температуру до 38,5, якщо немає супутніх ускладнюючих факторів (судомний синдром тощо). Дайте організму попрацювати, не заважайте йому, він зробить всю роботу без ускладнень, не треба навіть думати про це. Пийте 2-3 літри на день рідини – трав’яні чаї, воду, вживайте вітаміни С і Д, цинк (схем вже багато опубліковано). Висока температура після п'ятого-сьомого дня – це вже привід, але ще не ознака, що все погано. Ми бачили випадки, коли і два тижні висока температура трималася без ускладнень. Та якщо пацієнт на телефонному супроводі, усім буде спокійніше, якщо здасть аналізи після сьомого дня", - уточнила вона.

Єдиний виняток, як зазначила пульмонологиня, якщо у перші п'ять днів є симптоми, що не вкладаються у ваш досвід вірусної інфекції, такі як кровохаркання, сильна задишка, набряки ніг, тоді треба здати раніше.

"Хоча зараз телефонують і просять консультації пацієнти, що недавно поховали родичів, померлих від COVID-19. І я розумію, що в людини перший день температура, але є позитивна ПЛРка, і тут треба здати аналізи раніше, щоб людина бачила, що вони хороші, й заспокоїлася. А скажеш терпіти сім днів – вона й спати перестане", - підсумувала лікарка.

Нагадаємо, раніше лікар-інфекціоніст Євген Дубровський пояснив, чим коронавірус відрізняється від грипу та ГРВІ.

Читайте також: 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація