Як зрозуміти, що ви непомітно вже перехворіли на коронавірус: лікарі назвали симптоми

Як зрозуміти, що ви непомітно вже перехворіли на коронавірус: лікарі назвали симптоми

Фото: Associated Press

COVID-19 може маскуватися за багатьма симптомами ГРВІ та інших захворювань.

Кількість випадків коронавірусу в Україні у січні 2021 року, згідно з офіційною статистикою, пішла на спад, якщо порівнювати з листопадом-груднем 2020-го.

Багато лікарів говорять про те, що у суспільстві починає формуватися колективний імунітет до COVID-19. Медики називають цифри аж до 50%. Утім, якщо це так, то частина українців могла "познайомитися" з коронавірусом непомітно.

Які ж симптоми можуть вказувати на те, що ви вже перехворіли на COVID-19 і як дізнатися про це напевне – ТСН.ua розпитав у лікарів.

Чи можна перехворіти на COVID-19 і не помітити цього

Сімейна лікарка Дарницького району Києва Олена Л.:

"Перехворіти на коронавірус непомітно звичайно можна. І таких випадків багато. Особливо це було помітно влітку 2020 року. Приходить пацієнт на планове обстеження, приміром, кудись йому треба поїхати чи влаштуватися на роботу, і для цього вимагають негативний тест на коронавірус. Обстежується, а тест приходить позитивний. Абсолютно здорова на вигляд людина йде на самоізоляцію, хоча жодних симптомів COVID-19 у неї не спостерігається. Ось так на вірус реагує її імунітет. До речі, і діти часто переносять коронавірус безсимптомно"

Лікарка-фізіопульмонологиня Київської міської клінічної лікарні №5 Анна Анікєєва:

"Так, можна. Може бути один симптом, а може і не бути взагалі (діти). Тяжкість стану залежить від дози вірусу, яку ми вдихаємо. Плюс - наявність супутніх захворювань, вік".

Головний лікар одного з діагностичних медичних центрів Львова Тарас Жиравецький.

"Завжди симптом якийсь є. Безсимптомна форма COVID-19 зустрічається дуже рідко, її майже немає. Якщо ви впевнені, що у вас була якась симптоматика, то простіше зробити тест на імуноглобуліни. Якщо є позитивний - це означає, що ви перехворіли, немає антитіл - швидше, за все, ви не перехворіли".

Які симптоми коронавірусу є найбільш поширеними

Сімейна лікарка Дарницького району Києва Олена Л.

"Якщо людина переносить коронавірус (чи будь-яке інше вірусне захворювання, а таке часто буває) безсимптомно, то, звісно, вона нічого і не відчує. Якщо з симптомами, то найчастіше вони будуть такими: загальна сильна слабкість, головний біль, болі у м'язах та суглобах (коли ніби все тіло ломить), втрата нюху та смаку, температура, кашель, високий тиск, задуха. Серед менш поширених симптомів коронавірусу можна виділити нудоту, блювоту, діарею (COVID-19 у цьому випадку протікає як "кишковий грип"). Також коронавірус може ховатися за кон'юнктивітом та болями в очах. Запідозрити у пацієнта COVID-19 можна і за високим пульсом, що досить часто є проявом нового вірусу. А от біль у горлі чи нежить, хоч і можуть супроводжувати захворювання, утім не є ключовими у діагностуванні COVID-19 – дуже багато вірусів дають такі самі симптоми".

Лікарка-фізіопульмонологиня Київської міської клінічної лікарні №5 Анна Анікєєва:

"Найбільш поширеними симптомами коронавірусу є втрата нюху, смаку, біль у горлі, слабкість. Щодо того, чи за усіх симптомів потрібен тест на коронавірус робити (заклало ніс, болить горло), на мою думку, ні. Але для статистики це погано. Крім того, відсутність тесту може бути небезпечною для інших. Прийшов такий пацієнт із нежиттю на роботу, де немає вентиляції, і заразив колег. Будь-яке ГРВІ не повинно передаватися. У нас повинна бути культура хвороби! Захворів - залишайся вдома".

Фото: medprice.com.ua

Головний лікар одного з діагностичних медичних центрів Львова Тарас Жиравецький.

"Легкий перебіг коронавірусу - це невисока температура, або температура, яка зникає на 2-3 день без будь-яких препаратів. Легкий перебіг виглядає, як ГРВІ. Однозначно, може зникнути нюх, як при тяжкому, так і при легкому захворюванні. Тут головне питання: температура, слабість і сатурація. Якщо ви на пульсоксиметрі бачите, що сатурація не падає нижче 94, то відповідно ми теж говоримо про легкий перебіг COVID-19.

Якщо ми маємо навпаки падіння сатурації, високу температуру, приєднання бактерійної інфекції, сильну задишку, пітливість і слабість, що людина не може встати, то ми говоримо про важкий перебіг COVID-19.

А легкий перебігаєє переважно в молодих: був незначний нежить один день, температура, далі без будь-яких препаратів це все минуло.

Щодо болю в горлі, з огляду на тих пацієнтів, яких я зустрічав, то якщо біль сильний і триває декілька днів, то воно часто переходить у більш важчу форму COVID-19 і часто ускладнюється бактерійними інфекціями. Хоча не завжди. Все дуже індивідуально.

У групі ризику - алергіки, астматики, люди з цукровим діабетом, з надлишком ваги і серйозними аутоімунними захворюваннями. У них COVID-19 може проходити тяжче".

ІФА-тест не пізніше ніж через три місяця після хвороби

Фото: УНІАН

Сімейна лікарка Дарницького району Києва Олена Л.

"Навіть один із перерахованих симптомів коронавірусу може свідчити, що ви таки перехворіли. Також вказувати на це може так званий постковідний синдром: коли людина після перенесеного захворювання довго відчуває слабкість та пригніченість. Аби впевнитися в тому, чи ви дійсно хворіли на COVID-19, можна зробити ІФА-тест на виявлення антитіл. Утім, важливо пам'ятати, що інформативним він буде до трьох місяців від початку захворювання. Далі формується імунітет на клітинному рівні, і наука на сьогодні не може його виявити".

Лікарка-фізіопульмонологиня Київської міської клінічної лікарні №5 Анна Анікєєва:

"На четвертому тижні захворювання з'являється імуноглобулін G (IgG). Але ВООЗ не рекомендує проведення рутинного обстеження на IgG. В принципі, у середньому три місяці ми можемо виявляти наявність імуноглобуліну в крові. Головне, що навіть якщо ви перехворіли або хворієте безсимптомно - це не дає права нехтувати правилами (використання масок, провітрювання, дистанція)".

Головний лікар одного з діагностичних медичних центрів Львова Тарас Жиравецький.

"Щоб дізнатись, чи людина хворіла, потрібно зробити тестування на виявлення імуноглобулінів G, IgG, до коронавірусу. Якщо він вище порогу, бо переважно, поріг є 1, або 1,1, то це означає, що людина хворіла".

Спад пандемії: чи з'явився в українців колективний імунітет проти коронавірусу

Спад пандемії: чи з'явився в українців колективний імунітет проти коронавірусу

Автори: Тетяна Величко, Оксана Руда, Світлана Несчетна 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація