Як відрізнити коронавірус від звичайної застуди: поради експертки

Як відрізнити коронавірус від звичайної застуди: поради експертки

Фото: flickr.com

Спеціалістка застерігає, що застуду легко переплутати з коронавірусом.

Британська лікарка Сара Джарвіс розповіла про те, як відрізнити коронавірус від звичайної ГРВІ.

Фахівчиня погоджується, що симптоми застуди і COVID-19 легко сплутати.

Про це пише Ехpress.

Обидва захворювання дуже заразні, починаються у верхніх дихальних шляхах і можуть передаватися через повітря або від дотику до поверхонь. Також вони мають схожі фізичні симптоми:

  • підвищення температури,
  • ломота в тілі,
  • головний біль,
  • кашель.

Водночас, експертка назвала три ознаки, які можуть "підказати", що у хворої людини замість COVID-19 застуда.

"Нежить, закладений ніс або біль у горлі при COVID-19 зустрічаються рідко – це в першу чергу симптоми ГРВІ", — пояснила лікарка Джарвіс.

Лікарка уточнила, що наявність цих трьох ознак при відсутності високої температури, тривалих періодів безперервного кашлю, втрати нюху найбільш точно вказує на застуду, а не на коронавірус.

"У більшості людей, які хворіють на COVID-19, розвивається хоча б один з цих симптомів – жар, кашель, аносмія (втрата нюху. - Ред.)", — підкреслила вчена.

Джарвіс констатувала, що середній час розвитку симптомів коронавірусу становить 5 днів після контакту з вірусом. У деяких випадках це відбувається за 2 дні, але також може тривати до 12 днів. Багато хворих на COVID-19 також відчувають сильну втому і проблеми з диханням, які "набагато рідше зустрічаються при застуді".

"У разі ГРВІ ознаки інфекції можуть з'явитися через 2-3 дні після зараження, тривають вони всього кілька днів і зазвичай менш виражені, ніж при коронавірусі. Загалом закладеність носа, чхання і нежить більш типові для застуди, але якщо вони не почнуть йти на спад протягом декількох днів або стан буде погіршуватися, слід обов'язково звернутися до лікарів і зробити тест на COVID", — дала пораду спеціалістка.

Наостанок для зміцнення імунної системи Джарвіс порадила їсти більше фруктів і овочів, що забезпечують організм вітаміном С і антиоксидантами, використовувати добавки з вітаміном D і цинком.

Раніше повідомлялося, що фахівці розповіли, як відрізнити грип від коронавірусу та не захворіти. 

Локдауну вже немає, але обмеження ще є – як коронавірус змінив Нью-Йорк

Локдауну вже немає, але обмеження ще є – як коронавірус змінив Нью-Йорк

Повʼязані теми:

Наступна публікація