Як правильно харчуватись під час епідсезону грипу та ГРВІ: головний санітарний лікар України дав поради

Дата публікації
Перегляди
2468
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Як правильно харчуватись під час епідсезону грипу та ГРВІ: головний санітарний лікар України дав поради

Фото: УНІАН

Треба збалансовано харчуватися.

Головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко дав поради, як правильно харчуватися під час епідсезону. Він пояснив, що секретних харчових продуктів проти коронавірусу немає, але можна зміцнити імунітет.

Про це він Віктор Ляшко написав у соцмережах.

Він підкреслив, що для збільшення опірності організму до розвитку хвороб потрібно дотримуватись принципів здорового харчування та формувати "здорову тарілку".

За його словами, основний принцип базується на збалансованому харчуванні:

  • споживання трьох порцій овочів і зелені, двох порцій фруктів та ягід щодня, різнокольорових, свіжих, а також заморожених чи консервованих без додавання солі та цукру;
  • вживання достатньої кількості білків у складі злакових чи бобових продуктів, горіхів та насіння, яєць, нежирного мяса або риби;
  • забезпечення організму достатньою кількістю рідини, переважно за рахунок чистої питної води. Адже повноцінна гідратація є запорукою нормального кровообігу, терморегуляції, ефективного виведення непотрібних речовин.
  • споживання адекватної кількості калорій, обмеження солі, цукру:
  • кількість спожитих калорій має відповідати витратам енергії;
  • добова кількість солі не повинна перевищувати 5 грамів. Надмірне споживання солі зумовлює підвищення кровяного тиску і ризику виникнення небезпечних ускладнень – інфарктів та інсультів;
  • доцільно обмежити добову кількість цукру до 25 г. 

Він також розповів про дослідження, які доводять, що деякі речовини здатні підвищити опір імунної системи до проникнення вірусів:

  • Вітамін А (яловича печінка, печінка тріски, морква, бобові, шпинат, броколі);
  • Вітамін С (болгарський перець, броколі, томати, цитрусові, ківі, полуниці);
  • Вітамін D;
  • Вітамін Е (насіння соняшника, горіхи, авокадо, шпинат, гарбуз, оливкова олії, форель, креветки);
  • Цинк (злакові, бобові, яловичина, яйця, сир, морепродукти, горіхи та насіння);
  • Селен (злакові, яйця, домашній сир, насіння соняшника, часник, біле м'ясо птиці, морська риба та морепродукти).

"Перелік, звісно, не повний, але дотримуючись навіть цих правил здорового харчування, можна значно допомогти імунітету протидіяти біологічним загрозам. І, звісно, не відмовляйте собі поласувати салом, але не зловживайте", - додав Ляшко.

Нагадаємо, раніше Міністерство охорони здоров'я України назвало сало некорисним і закликало українців зменшити його споживання. Допис відомства у соцмережі викликав шквал критики. 

Скандал через сало: допис МОЗ про шкідливість продукту викликав шквал критики

Скандал через сало: допис МОЗ про шкідливість продукту викликав шквал критики

 

Повʼязані теми:

Дата публікації
Перегляди
2468
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Наступна публікація