Війна на два фронти: як у зоні бойових дій лікують інфікованих коронавірусом військовослужбовців

Війна на два фронти: як у зоні бойових дій лікують інфікованих коронавірусом військовослужбовців

Вже понад тисячу військовослужбовців заразилися коронавірусом на війні.

Війна на два фронти: і з ворогом, і з коронавірусною інфекцією. Вже понад тисячу військовослужбовців заразилися коронавірусом на війні.

Як лікують хворих на коронавірус тих, хто в зоні бойових дій, 3 січня ексклюзивно розповіли у ТСН.19:30.

Результати аналізів потрібно чекати менше, ніж цивільним. Зазвичай, вони готові вже за кілька годин. Госпіталь - це будівля колишнього пологового. Тут народився Йосип Кобзон. Ззовні вона виглядає геть розбитою, але всередині можна жити. Старий дім лікарі спочатку переробили собі в гуртожиток, але коронавіс примусив віддати кімнати під сортувальне відділення.

Військові лікарі перевдягаються, аби йти на свою передову. Щоб не допустити втрат серед військових тут рівень небезпеки не менший, як в окопах. Цю цивільну лікарню, якби не військові, то її б давно вже закрили, але тепер цілий поверх тут виділили під хворих з коронавірусом. Тут ліжка стоять просто в коридорі. Зараз вони вільні, бо на все відділення є 13 пацієнтів з підтвердженим коронавірусом. Лікарняні місця підготовлені, стоять щільно, але зараз є змога класти хворих нарізно.

Про те, як тут все влаштовано, розповідає 26-річна лікарка Юлія Павлівна. За її словами, коронавірусу в окопах та штабах стало менше, багато людей вже перехворіло. Крім того, набагато ж легше, коли є чим лікувати. Перший пацієнт тут був лікар-хірург із безсимптомним перебігом хвороби. 

Війна на 2 фронти: як лікують від коронавірусу тих, хто в зоні бойових дій

Війна на 2 фронти: як лікують від коронавірусу тих, хто в зоні бойових дій

Владислав Віталійович зазвичай оперує поверхом нижче, але в палаті зустрів Новий рік, потім День народження. За його словами, коронавірус виявили, бо військових лікарів тестують. "Це обвов'язкова процедура, коли людина повертаєтсья з відпустки або з комнадирування. В мене виявився позитивним тест", - каже медик.

Приміром, Олег хворів на коронавірукс ще в жовтні. Тоді пацієнтів відразу відправляли до Харкова. Тепер туди шпиталізують тільки важких хворих. У шпитального медперсоналу своя система оплати, але надбавку, кажуть, відчувають. "Якщо перевищує за добу 15 хвилин, то лікра має отримувати за добу 500 гривень. Якщо лікар-консультант, то менше в два рази. Тобто так, суттєво дуже", - каже лікарка-інфекціоністка Олена Пасюк.

На всю зону Операції обєднаних сил офіційно зараз хворіють 37 війсьоквих. Через палати тільки цього шпиталю пройшло майже дві сотні людей. Після звичайного перебігу коронавірусу військовим дають ще десять днів на відпочинок, після пневмонії – 30 днів на реабілітацію.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація