Від жорсткого карантину до відкриття кордонів: як чехи першими в Європі майже здолали коронавірус

Від жорсткого карантину до відкриття кордонів: як чехи першими в Європі майже здолали коронавірус

Фото: Associated Press

Чехія вже пройшла шлях від суворого карантину до скасування обмежень та змогла впоратись з поширенням коронавірусу.

Чехія стала першою країною Європи, яка скасувала загальнонаціональний карантин та почала суттєво послаблювати обмеження. Але цьому передували жорсткі правила контролю, високі штрафи за порушення та розуміння загрози COVID-19 самими громадянами країни. ТСН.ua розповідає, як Чехія пройшла шлях жорстких обмежень, зуміла стримати поширення коронавірусу та стати однією з найуспішніших в боротьбі з пандемією.

З чого все починалося

Чехія стала чи не першою країною Європи, яка забила на сполох через поширення коронавірусу на континенті. Ще на початку березня прем’єр-міністр країни Андрій Бабіш закликав Італію заборонити громадянам їздити Європою.

"Італії слід заборонити своїм громадянам їздити до інших країн Європи", - сказав Бабіш на чеському телебаченні 7 березня.  До цього у Чехії вже було виявлено 26 випадків коронавірусу. 

Практично одразу ж міністр внутрішніх справ звернувся до уряду з вимогою запровадити надзвичайний стан в країні. Однак його прохання не підтримували протягом тижня, а розмови про жорсткі обмеження розпочалися ще 3 березня, після перших інфікувань.

"Розумний" жорсткий карантин

Влада країни все ж пішла на непопулярний крок та запровадила карантин. На відміну від сусідів, чехи одразу вдалися до жорстких запобіжних заходів та 12 березня оголосили в країні надзвичайний стан.

Країна закрила ресторани, скасувала спортивні змагання та роботу оздоровчих центрів, бібліотек і навчальних закладів.

Від початку карантину скасували сполучення між містами на кілька днів, але потім знову повернули, тому що багато мешканців працюють в інших містах і для них скасування громадського транспорту ускладнює можливість доїхати на роботу. Обмеження взагалі не торкнулися міського громадського транспорту, він продовжив курсувати.

Згодом у Празі зрозуміли, що заходи не є достатніми для зупинення поширення хвороби. Від 16 березня влада заборонила в’їзд іноземців, а своїх громадян перестали випускати з країни.

Працівник дезінфікує паркан біля річки Влтава, аби запобігти розповсюдженню нового коронавірусу в Празі / Фото: Associated Press

"У ніч проти понеділка ми забороняємо всім іноземцям в'їжджати в Чеську Республіку і в той же час забороняємо всім громадянам Чехії залишати чеську територію", - заявив міністр внутрішніх справ Чехії Ян Гамачек.

За два дні після цього уряд знову зробив правила для своїх громадян жорсткішими. В країні заборонили виходити на вулицю без захисних масок, але їх масово видавали безкоштовно. Штраф за невиконання умов передбачається до 10 тисяч крон.

Також заборонили робити покупки в продуктових магазинах і аптеках між 10:00 та 12:00, цей час був винятково для людей, віком понад 65 років. Супермаркети під час карантину не закривали, деякі навіть збільшили робочі години - закрили тільки ТРЦ.

Працівників перевели на віддалений режим роботи, а офісам, які продовжили працювати, поставили умови: бути відкритими не більше трьох годин в день.

Надзвичайний стан, носіння масок та закон про роботу – журналіст Радіо Свобода про карантин у Чехії

Надзвичайний стан, носіння масок та закон про роботу – журналіст Радіо Свобода про карантин у Чехії

Самі ж мешканці зазначали, що держава як слід потурбувалася про те, аби карантин минав комфортно.

"Відчувається, що держава робить все, щоб максимально забезпечити населенню захист і комфорт в період карантину. Так, ми ходимо в масках, але і їх отримуємо безкоштовно, що теж не можу не зазначити, знаючи, як це зараз сумно в Україні. Дуже хотілося б, щоб так, як у нас, було скрізь, а особливо - в рідній Україні!", написала у Facebook українка Юлія Мерунка, яка живе в Чехії.

Кількість інфікованих та тестування

Перші випадки інфікування зафіксували в Чехії на початку березня. Коронавірус виявили в людей, які повернулися з Італії. З моменту фіксування коронавірусу до першої смерті в країні минуло 22 дні. Недуга забрала життя 95-річного хворого з міста Брно 22 березня.

До цього часу в країні коронавірусну інфекцію підхопили 1120 людей, а протестували на цей час понад 15 тисяч. Кількість тестувань в день поступово збільшували і станом на 24 квітня в країні тестування на коронавірус пройшли понад 200 тисяч чехів.

Пік епідемії COVID-19 в країні припав на 27 березня, тоді було зафіксовано максимальних 327 випадків інфікування. Того дня не померла жодна людина. 

Динаміка інфікувань в Чехії / Фото: worldometers.info

Загалом станом на 24 квітня в Чехії 7188 підтверджених випадків коронавірусу, 213 померлих та 2867 вилікувалися. В країні переконують, що найстрашніше позаду.  

Як знімали обмеження

Обмежувальні заходи чехи почали знімати менш ніж за місяць після їх запровадження. Після того, як країна пройшла пік епідемії, на початку квітня карантин почали послаблювати. Чеський уряд розробив план виходу із карантину з 5 пунктів (прим.: схожий є і в українського Кабміну).

Від 7 квітня почали знову працювати спортивні споруди на відкритому повітрі. Людям дозволили займатися індивідуальними видами спорту на вулиці без маски, дотримуючись соціальної дистанції в 2 метри. 

Коронавірус продовжив відступати, тому в Чехії вирішили скасувати загальнонаціональний карантин 23 квітня. Від 24 жителі можуть вільно переміщатися країною та виїжджати за кордон. Однак для тих, хто поїде в мандрівку, є обов'язкова умова: вони мають пройти після повернення двотижневий карантин. Також відтепер дозволено збиратися групами по 10 осіб. 

Після зняття карантину пара насолоджується теплою погодою біля річки Влтава у Празі / Фото: Associated Press

Також в уряді Чехії переглянули схвалений раніше графік послаблення інших обмежувальних заходів. Так, з понеділка 27 квітня вже відкриють магазини площею менше, ніж 2500 метрів, а студенти у ВНЗ продовжать навчальний рік.

Згідно з планом Чехії, третя хвиля послаблень запланована на 11 травня. Тоді відкриють інші закриті заклади, тепер все до площі 1000 квадратних метрів.

Автошколи, тренажерні зали та фітнес-центри також почнуть функціонувати знову - але без стандартної експлуатації загальних душових і роздягалень. На бгослужіння і релігійні церемонії можуть збиратися до 30 осіб.

25 травня планується відкриття ресторанів, кафе, буфетів, винних магазинів, пабів і інших гастрономічних закладів - але поки тільки зовні в літніх садах.

Також відкриють перукарні та салони краси.

Остання, п’ята хвиля послаблень буде 8 червня. Тоді дозволять закладам харчування приймати відвідувачів в приміщенні. Відкриють готелі, театри, тату-салони. Влада дозволить проводити культурні заходи з невеликою кількістю людей.

Чехія не виключає, що змінюватиме план виходу з карантину з огляду на розвиток ситуації.

В масках і на безпечній відстані: у Чехії танцівники балету поставили спеціальну виставу

В масках і на безпечній відстані: у Чехії танцівники балету поставили спеціальну виставу

Повʼязані теми:

Наступна публікація