Від міста-привида до велелюдних вечірок: як за рік змінився епіцентр коронавірусу - китайський Ухань

Від міста-привида до велелюдних вечірок: як за рік змінився епіцентр коронавірусу - китайський Ухань

Фото: Associated Press

На початку минулого року 11-мільйонний мегаполіс на 76 днів опинився під замком.

Глава китайського МЗС в інтерв'ю місцевому агентству "Сіньхуа" заявив: Китай просто став першою країною, яка розповіла світові про коронавірус COVID-19. Утім, виникнути він міг деінде за межами Піднебесної. Наразі Пекін суворо контролює усі дослідження про походження вірусу, а наукові гранти отримують переважно китайські учені, пов'язані з військовими. Усі спроби незалежних експертів встановити походження ковіду - китайська влада блокує.

Як за рік змінився Ухань, як містові-епіцентрові коронавірусу вдалося перейти від безпрецедентно жорсткого карантину до велелюдних гучних вечірок й зустріти новий рік з розмахом, розповіли 3 січня у ТСН.19:30.

Кілька тисяч людей пліч-о-пліч танцюють у басейні: тут ані дистанції, ані масок. Це відео з вечірки в одному з Уханських аквапарків стало вірусним, щойно з’явилось у Мережі. Усього за кілька місяців до цієї досвітки Ухань виглядав наче місто-привид. Безпрецедентний доти карантин: світ такого ще не бачив: 11-мільйонний мегаполіс опинився під замком, люди були ніби під домашнім арештом. 76 днів повної ізоляції. 

Рік тому Уханьський базар закрили. Припускали, що звідси й почалась пандемія. Принаймні на це вказував ланцюг перших заражень, а в медіа були популярними версії про невдало приготованого чи то кажана, чи то панголіна, від яких мутований коронавірус передався людині.  Втім, і рік потому немає достовірних даних, яку роль цей базар зіграв у поширенні коронавірусу. Зараз тут все знову працює: можна купити найекзотичніших тварин, рибу, морепродукти.

Довгих 11 тижнів десятки мільйонів людей чекали на повернення до нормального життя. Це повернення Ухань відзначив яскравим світловим шоу. Довжелезні затори утворилися біля міста: у перші ж години скасування заборони на пересування тисячі людей нарешті змогли виїхати та в’їхати до міста.

Ухань рік потому: у Китаї оприлюднили нову версію походження коронавірусу

Ухань рік потому: у Китаї оприлюднили нову версію походження коронавірусу

Жодних обмежень на сполучення з Уханем зараз немає, але від минулого січня Китай встановив жорсткий карантинний контроль на своїх зовнішніх кордонах. Після завершення карантину, щойно знову дозволили реєструвати шлюби і гуляти весілля, місто пережило справжній бум одружень. У перші тижні квітня щодня реєстрували утричі більше шлюбів, ніж будь-коли доти.

За офіційною статистикою в Китаї від початку пандемії було зареєстровано понад 87 тисяч випадків коронавірусу. До слова, з них понад 50 тисяч припадали якраз на Ухань. Міжнародні експерти припускають, що Китай занижував цифри, але після завершення уханського локдауна у квітні, китайська влада заявила, що поширення коронавірусу у країні зупинили. Відтоді фіксують лише поодинокі випадки, які завезені з-за кордону.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація