Від фестивалів у Китаї до відкриття магазинів у Європі: які країни вже почали відновлення після коронавірусу та послаблюють карантин

Від фестивалів у Китаї до відкриття магазинів у Європі: які країни вже почали відновлення після коронавірусу та послаблюють карантин

Фото: Associated Press

Навіть у Китаї вже зняли карантин із міста Ухань, звідки вірус і поширився світом.

На початку квітня світ почав поступово оговтуватися від пандемії коронавірусу. У найбільш постраждалих країнах Європи – Італії та Іспанії – хвороба вже пішла на спад, а в Китаї майже не фіксують нових хворих з огляду на те, що саме із Піднебесної вірус і поширився в усьому світі.

У зв’язку із серйозним послабленням економіки через карантинні заходи, країни почали вже розробляти та навіть запроваджувати плани щодо виходу із карантину та відновлення нормального життя. Однак майже всі впевнені, що про подорожі світом найближчим часом варто забути.

ТСН.ua розповідає, як у світі починають скасовувати коронавірусні обмеження.

Азія

До заходів послаблення карантину вже почали вдаватися у Китаї – епіцентрі коронавірусу. Саме у китайському місті Ухань вперше виявили випадок нової коронавірусної інфекції ще у грудні 2019 року.

Після 76 днів суворої ізоляції через коронавірус у китайському Ухані відновили залізничне та авіасполучення з рештою країни. У перші години місто покинули понад 65 тисяч осіб. А завершення карантину там відсвіткували масштабним світловим шоу.

Закриття міста Ухань почалося 23 січня і тривало 76 днів. Згідно з офіційними даними, там було зареєстровано понад 50 тисяч випадків COVID-19 і понад 2500 випадків смерті через інфекцію, що становить близько 80 відсотків усіх випадків смерті в країні.

Водночас, однією із найбільш успішних країн у боротьбі з коронавірусом називають Південну Корею. Там спромоглися убезпечити країну від спалаху хвороби, не запроваджуючи суворих карантинних заходів.

Головною особливістю Південної Кореї було масове тестування людей та сувора ізоляція тих, у кого виявили хворобу. Влада зробила тести понад 300 тисячам громадян – це понад 5 тисяч тестів на мільйон людей, що є найвищим показником у світі. Станом на 9 квітня у Південній Кореї зафіксували 10,5 тисячі хворих, з яких майже 7 тисяч вже одужало, а 204 – померли.

Фото: Associated Press

Європейський союз

Австрія першою презентувала свій план виходу з карантину. Вже з 14 квітня відкриються усі магазини до 400 квадратних метрів. З 1 травня - усі великі торговельні центри та салони краси. А ось школи і університети найімовірніше запрацюють від середини травня - заявив канцлер Себастьян Курц. Поновлення роботи цих закладів не скасовує заходів безпеки - залишається обов’язковим носіння масок та дотримання соціальної дистанції.

"Ми в Австрії швидше та жорсткіше відреагували, аніж в інших країнах і змогли поки що уникнути найгіршого сценарію. Швидка та жорстка реакція дає нам можливість також швидше вийти з цієї кризи. Але це можливо лише тоді, якщо разом дотримуватимемося усіх вжитих заходів, як ми це робили раніше", - зазначив Курц.

У країні запровадили карантин ще до виявлення першого смертельного випадку, а на початку квітня кількість одужавших за добу перевищила кількість заражених і продовжує зростати. Тому влада і пішла на такий крок.

Схожі заходи вже впроваджує уряд Чехії - напередодні там відкрили частину магазинів і знову дозволили на вулиці займатися спортом, але все ще наодинці. Попри послаблення - надзвичайний стан продовжили до кінця квітня.

9 квітня у країні відкриються магазини для хобі і рукоділля, ремонт велосипедів, господарські магазини, а після Великодня, який в Чехії святкують 12 квітня, уряд обговорить можливість відкриття взуттєвих і канцелярських магазинів. Також з 14 квітня у разі поважної причини, такої, як відрядження, буде дозволений виїзд за межі Чехії.

"Це точно буде нагадувати балансування на канаті" - говорить про послаблення карантину прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен. І недарма - адже на відміну від Австрії та Чехії, кількість нових випадків у Данії продовжує зростати. Але як сказала прем’єр-міністерка - варто обирати між здоров’ям та економікою, і заявила про рішучі кроки. Вже з 15 квітня знову відкриються всі школи та дитячі садки. Це викликало неабияке обурення батьків і вчителів, які побоюються за здоров’я дітей.

Також в уряді розпочнуть переговори з представниками компаній щодо поступового припинення дистанційного режиму роботи та повернення працівників до офісних приміщень. "Нам вдалося уникнути нещастя, яке спіткало низку інших країн, - сказала Фредеріксен. - Це сталося через те, що ми почали діяти рано". Прем'єр додала, що деякі обмеження все ж діятимуть протягом кількох наступних місяців.

Але не всі європейські країни розглядають послаблення карантину - Ангела Меркель заявила, що ще зарано говорити про кінець епідемії та скасування карантину в Німеччині. Водночас, міністр охорони здоров’я Єнс Шпан вважає, що перші послаблення можуть відбутися вже після Великодніх свят.

"Ми бачимо позитивну тенденцію. Але вона повинна бути стійкою", - сказав Шпан. Також міністр додав, що якщо кількість заражень продовжить знижуватися, можна буде говорити з главами федеральних земель про поступове повернення до нормального життя після великодніх канікул. На 9 квітня у Німеччині зафіксували 4 974 нових випадки зараження коронавірусом, що призвело до 108 202 інфікованих в країні.

Однак усі європейські лідери і самі говорять, що готові знову посилити карантин у будь-який момент. Особливо важливим для ухвалення рішень буде святкування католицького Великодня вже цієї неділі. Він, разом із теплою погодою, може спровокувати нову хвилю захворювання. До того ж жодна з країн нічого не заявила про відкриття кордонів. Тільки канцлер Австрії натякнув - годі мріяти про відпочинок за кордоном до створення вакцини.

Фото: ТСН.ua

А що в Україні

Видання "Лівий берег" 7 квітня повідомило про проєкт РНБО щодо пом’якшення карантину із посиланням на власні джерела. За словами шеф-редакторки Соні Кошкіної, пом’якшувати карантин планували від 14 квітня. Водночас користувачі соцмереж помітили, що так званий проєкт РНБО повністю збігається із опублікованим 7 квітня планом уряду Австрії, який також оголосив про пом’якшення карантину в країні.

Через поширення цієї інформації на наступний день влада одразу відреагувала на такі повідомлення майже в один голос – карантин послаблювати не планують. У РНБО заявили, що не готують жодних подібних проєктів, а прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що карантин в Україні, скоріше за все, подовжать до початку травня.

"Якщо буде зафіксовано динаміку зменшення захворюваності, то лише в травні ми почнемо вести розмову про можливе послаблення карантинних заходів. Це точно не буде зроблено від 14 квітня, як було розповсюджено в деяких фейкових інформаціях, яка розійшлась інформаційними каналами в Україні. Протягом квітня ми не відступимо від того карантинного режиму, який був запроваджений і буде провадитись до встановленого 24 квітня і, можливо, скоріш за все, буде продовжений до початку травня місяця. В травні, за умов позитивної динаміки, ми запустимо економіку України за визначеним планом", - зазначив очільник Кабміну.

Навіть сам президент заявив, що послаблення поки не планується, а запроваджені заходи "рятують" життя людей.

"Карантин – це те, що нас рятує. Завдяки тому, що ми запровадили його вчасно, поширення коронавірусу відбувається не так швидко. Ми бачимо, що багато українців відповідально ставляться до карантину, хоча це нелегко. Ми ж маємо бути відповідальними щодо людей і зробити все, аби полегшити їхнє життя у цей час", – наголосив він.

Як зазначили в Офісі президента, також не пом’якшувати карантинні заходи закликали у Всесвітній організації охорони здоров’я. Однак там озвучили свої плани щодо послаблення карантину.

"Зараз ми дивимося на найближчі два тижні. Є Великдень, ми розуміємо, що це велике свято для всіх. Але ми закликаємо усіх бути вдома. Якщо ми просидимо ще 2 тижні на карантині, можливо, до 24 квітня ми вже вийдемо на якесь послаблення цієї історії. Але Великдень і масове скупчення людей біля церков - ми дуже боїмося цього", - наголосив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

В яких європейських країнах послаблюють карантин і чи не спровокує це нову хвилю захворювання

В яких європейських країнах послаблюють карантин і чи не спровокує це нову хвилю захворювання

Повʼязані теми:

Наступна публікація