Довгоочікувана вакцина від коронавірусу: чим особлива, коли з'явиться і скільки коштуватиме

Довгоочікувана вакцина від коронавірусу: чим особлива, коли з'явиться і скільки коштуватиме

Фармакомпанії Pfizer і BioNTec заявили про ефективність свого препарату від коронавірусу і вже готуються до масового виготовлення доз.

Світ в очікуванні вакцини від коронавірусу. Останні кілька місяців 11 препаратів проходять фінальну, третю, стадію клінічних досліджень.

Американський фармацевтичний гігант Pfizer Inc спільно з німецькою компанією BioNTech вже заявили про проміжне успішне проходження третьої фази випробувань своєї вакцини від коронавірусу. Компанії переконують: їхня вакцина показує 90% ефективності. Результати, кажуть, виявилися набагато кращими, ніж більшість експертів сподівалася. Якщо Управління з контролю за продуктами та ліками США схвалить препарат, то він стане першою дозволеною до масового використання РНК-вакциною в історії.

ТСН.ua дізнався, що таке РНК-вакцина, у чому її особливість, які у неї "плюси" та "мінуси" і що про неї думають експерти.

Експериментальна вакцина Pfizer Inc і BioNTech

Що кажуть компанії-розробники?

В останній фазі випробування вакцини від COVID-19, яку спільно розробили дві компанії Pfizer та BioNTech, взяли участь понад 43 тисячі людей в шести країнах, різного віку та етнічного походження. Результат здебільшого виявився хорошим і без серйозних побічних ефектів, кажуть у компаніях. Також розробники заявляють, що серед всієї кількості добровольців, на яких тестували вакцину, понад 90% вдалося запобігти появі заражень коронавірусом. Інфікування виявили лише у 164 людей.

Якщо подальші випробування будуть вдалими, то до кінця року розробники планують виготовити 50 мільйонів доз вакцин, а наступного року — 1,3 мільярда.

Генеральний директор компанії-розробника Pfizer Inc  Альберт Бурла заявив, що готовий бути одним із перших, хто прийме цю вакцину.

"Сьогодні великий день для науки та людства. Перші дані результатів нашої третьої фази випробувань вакцини від COVID-19 демонструє початкові докази здатності нашої вакцини запобігати COVID-19", — сказав доктор Альберт Бурла, голова та генеральний директор Pfizer.

Європейська комісія планує закупити близько 300 млн доз вакцини у цього розробника. Також США, Японія та Велика Британія вже оголосили про угоди про постачання препарату компаній Pfizer і BioNTech.

Фото: pixabay.com

ЩО КАЖУТЬ ЕКСПЕРТИ ПРО ВАКЦИНУ

Науковий співробітник Лабораторії Епігенетики Інституту Геронтології НАМНУ Олександр Коляда каже, що вакцина від коронавірусу компанії Pfizer — це "маленька молекула і великий крок для людства". 

"Вакцина Pfizer спільно розроблялася з німецькою компанією BioNTech. Спочатку тестували дві кандидатних вакцини, потім зупинилися на одній, яка давала менше побічних ефектів. Ім'я їй — BNT162b2. Це РНК-вакцина, що містить тільки одну, найважливішу ділянку S-білка корнавіруса. Вакцина повинна вводиться двічі, повторно на 28 день внутрішньом'язово. Pfizer також першими отримали дозвіл на тестування вакцини на дітях до 12 років, що явний плюс для подальшого застосування", — розповідає науковець Олександр Коляда.

Експерт зазначає, що це буде перша РНК-вакцина, яку застосовуватимуть на людях.

Фото: Associated Press

Лікар-інфекціоніст, пульмунолог Волинської обласної лікарні Олег Яковенко пояснює, що особливість коронавірусу в тому, що він проникає в клітину, де знайомиться з геномом людини, використовує її матеріал і починає розмножуватись. Так-от РНК-вакцина, яку сьогодні розробляють, має розпізнати коронавірус і не дати йому осісти в організмі.

"Сьогодні створюється вакцина, яка заснована на РНК-месенджері, генетичному коді, який проникає в клітини людини, щоб змусити їх генерувати антитіла, які спеціально адаптовані до коронавірусу. Механізм цієї вакцини націлений передусім на те, щоб утворились антитіла, які вже на першому етапі розпізнають вірус, не дадуть йому закріпитись в організмі і допоможуть його знешкодити. Відтак, захворювання не виникне, адже вірус не потрапить в організм і не буде інфекційного процесу", - розповів лікар Олег Яковенко.

Фото: pixabay.com

ЯК ДІЄ ВАКЦИНА

Препарат на основі рибонуклеїнової кислоти (РНК, однієї з двох основних біомолекул, на рівні з ДНК, де записаний генетичний код життя) заснований на тому, що в організм вводиться не сам патоген, який міг би там вижити і навіть розмножитися, і не його фрагменти, а тільки фрагмент його генома - зазвичай у вигляді матричної РНК.

У випадку з цією вакциною, людина отримає безліч мРНК, які за потрапляння в клітини, змушують їх виробляти S-білок вірусу - той самий, який формує "шипи" на поверхні частинок вірусу, і який є найбільш сильним антигеном (подразником) для імунітету в цьому патогені.

Імунітет знищує ці вироблені S-білки, а також, поступово, і мРНК вакцини, і тим самим навчається вибірково боротися як з коронавірусом (за допомогою антитіл), так і з клітинами, що виробляють білок вірусу (за допомогою В- і Т- клітинної захисту).

"У вакцині міститься невбитий вірус, і не шматок вірусу, з яким буде знайомитися наш імунітет після введення. У ній міститься РНК вірусу, в якій закодовано ділянку одного з генів коронавірусу. За задумом, ця РНК повинна проникнути в наші клітини, і якийсь період клітини будуть самі напрацьовувати вірусний білок, на який розвинеться імунітет. Це дуже передова технологія, про яку вже 20 років говорять, але ніяк не могли втілити в життя", - пояснює Олександр Коляда.

"ПЛЮСИ" ВАКЦИНИ

Успішні результати тестування вакцини - це перспективна подія, оскільки світ з нетерпінням чекав на  будь-які позитивні новини  про пандемію, внаслідок якої інфікувались майже 51 мільйон людей, а загинули понад 1,2 мільйона осіб. Якщо тенденція у 90% захисту вакцини від інфекції збережеться, це поставить її в один ряд з високоефективними дитячими вакцинами від таких захворювань, як кір.

Фото: Associated Press

Експерти наголошують, що вважати, що у світі вже є вакцина від COVID-19, ще не можна. Адже зараз йдеться саме про проміжні результати досліджень. Вони дають підставу для використання вакцини в певних випадках. Тому позиціонувати вакцину поки будуть, як "для екстреного використання", а не для широко застосування.  Це означає, що в аптеці її ще не скоро можна буде купити, каже Олександр Коляда.

"Для широкого застосування, і з урахуванням дітей і літніх людей, її представлять після закінчення додаткових досліджень. Коли - не кажуть", - зауважує він.

Фахівець зазначає, що "плюси" цієї вакцини у відносній легкості її виготовлення. Тож це дасть можливість виробляти її досить швидко і у великих кількостях.

"Так як це РНК-вакцина, то основна її частина виробляється дуже просто, для цього потрібні прилади-синтезатори, які будуть робити заготовки молекул. Це дасть можливість робити мільярди доз і швидко. Для порівняння, для напрацювання класичних вакцин на основі інактивованого вірусу, потрібні спеціальні лабораторії, де будуть жити живі клітини, які будуть заражені вірусом і цей вірус виділяти для подальшого очищення і інактивації. Такі клітинні плантації треба годувати, за ними прибирати і поводитися, як зі справжніми живими організмами. З РНК-вакцинами все простіше. Це більше хімічний процес, ніж біологічний", - розповідає фахівець.

"МІНУСИ" ВАКЦИНИ

Попри відносну легкість виготовлення РНК-вакцини існують складнощі з її транспортуванням та зберіганням. І це може стати проблемою, адже не усі медзаклади оснащені необхідним обладнанням.

"Цей тип вакцин повинен транспортуватися і зберігається при температурі - 80 градусів, або ще нижче. Для цього треба використовувати спеціальні морозилки, сухий лід, або рідкий азот в спеціальній тарі. Компанія вже заявляє, що розробила спеціальні контейнери для транспортування. Але питання зберігання на місцях буде всюди актуальне, так як таких умов повсюдно немає", - зазначає Олександр Коляда.


ІМУНІТЕТ ВІД ВАКЦИНИ

Важливим питанням є і тривалість імунітету після вакцинації від коронавірусу. Утім, однозначної відповіді на це запитання наразі немає.

"Ми знаємо, що у більшості імунітет тримається не менше 3 місяців. В одному цікавому дослідженні показали, що іншими, сезонними, коронавірусами можна заразитися повторно через рік, рідше - через 6-9 місяців. За аналогією можна припустити, що і з COVID-19 нас чекають такі ж терміни. Але скільки буде захищати вакцина? Експерти кажуть, що пів року - вже буде добре", - зазначає Коляда.

Фото: Associated Press

Також наразі достеменно невідомо, як часто доведеться робити щеплення від COVID-19, адже вірус може мутувати, таким чином, наразі є питання, чи будуть підлаштовувати вакцину під зміни, які, ймовірно, відбудуться у вірусі.

"Все буде залежати від того, як буде поводитися вірус, як відбуватиметься мутація. Ми зіштовхнулись з основним штамом вірусу SARS-CoV-2, який робить сьогодні біду. Що буде з ним згодом – невідомо. Загалом, ми говоримо про післявакцинальний імунітет. Це так, як з вірусом грипу, там теж є мутація вірусу часткова чи повна. І для того, щоб захистити себе від грипу ми повинні щороку робити протигрипозну вакцинацію. Оскільки вакцина розробляється з урахуванням змін, які відбулись у  вірусі, то щороку вона виходить нова, відповідно до того штаму, який поширюється на цей момент. Те ж саме, можливо, буде з коронавірусом. А як насправді буде, я не можу прогнозувати та й загалом не можна порівнювати вірус грипу з новим коронавірусом, це абсолютно два різних віруси. Все залежить від вірусологів і змін у самому вірусі", - каже лікар Олег Яковенко.

фото ілюстративне

Зазначимо, що не усі фахівці поділяють думку, що вакцина "врятує світ" від коронавірусу. Більше того, вірусолог Мирон Жиравецький стверджує, що насправді препаратів від респіраторних вірусів не існує. Тож є сумнів, що препарати, які зараз тестують, захистять людей від COVID-19.

"Від респіраторних вірусів ніколи не було вакцини, як і вакцини від грипу, який міняє свою антигенну оболонку щороку, ніколи не спасала від його епідемій. Проте фармкомпанії регулярно її випускають, але ж кількість захворілих від цього ніколи не змінювалась. І друге: щоб довести ефективність вакцини потрібне масове вакцинування і декілька років спостережень за результатами вакцинації - зниженням захворюваності, а не "дочка Путіна" прищепилась чи "кілька бізнесменів прищепились". Кілька бізнесменів вже накупили для себе особистих апаратів ШВЛ - дуже це врятувало їх?" - каже вірусолог Мирон Жиравецький.

Між тим, лікар Євген Комаровський висловив думку, що пандемія зникне уже через два роки, незалежно від того, буде у нас вакцина, чи ні.

"Якщо буде вакцина, то закінчиться все по-серйозному до кінця 2022 року, а якщо не буде, то, швидше за все, також закінчиться до кінця 2022 року. До того часу у нас буде факт колективного імунітету, а коронавірус буде тим захворюванням, до якого ми ставитимемося, як до грипу. Він приходитиме, будуть локальні спалахи, буде косити свої жнива із жертв", – резюмував Комаровський.

Фото: УНІАН

Попри те, що вакцини від коронавірусу із доведеною ефективністю у світі ще не заявлено, але в МОЗ вже порахували, що для українців вона коштуватиме майже 40 доларів за дозу і це лише за попередніми підрахунками - кінцева ціна на вакцину від COVID-19 станом на сьогодні ще не сформована.

Вакцина проти вірусу може з'явитись вже найближчим часом

Вакцина проти вірусу може з'явитись вже найближчим часом

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація