Вчений розповів, коли українську вакцину від коронавірусу можуть почати випробовувати на людях

Вчений розповів, коли українську вакцину від коронавірусу можуть почати випробовувати на людях

Фото: Associated Press

Буде кілька етапів клінічних випробувань вакцини.

Українську вакцину від коронавірусу можуть почати випробовувати на людях найближчими місяцями. Препарат власного виробництва вже успішно протестували на тваринах. 

Про це розповів один із розробників препарату президент компанії DiaPrep System Inc., професор, доктор медичних наук, міжнародний експерт у сфері охорони здоров'я та епідеміології Михайло Фаворов в інтерв'ю "РБК-Україна".

З його слів, до проведення клінічних випробувань вакцини планують залучити добровольців. Тестування відбуватимуться в кілька етапів. Лише потім вчені зроблять висновки щодо безпечності та ефективності препарату.

"Якщо наші очікування збудуться і дійсно обраний виробник буде готовий до виробництва за міжнародним стандартом, з міжнародним ліцензуванням, я думаю, що за три місяці ми отримаємо готовність для першої фази", - уточнив Михайло Фаворов.

Втім, він каже, що для початку клінічних випробовувань, це має підтвердити Всесвітня організація охорони здоров'я, якій нададуть документацію про розробку вакцини.

"На сьогодні, оскільки ми отримали тільки доклінічну фазу, рішення урядом України не прийнято, якісь спеціальні обговорення не проводилися. Але як тільки буде обрано майданчик - безсумнівно, вся документація буде представлена ​​в ВООЗ", - додав він.

Раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко пояснив, що розробка української вакцини від коронавірусу є "недешевим задоволенням". Тому Міністерство охорони здоров'я просить вітчизняні фармкомпанії розглянути можливість виробництва в Україні іноземних вакцин, які зараз вже проходять клінічні випробування. 

Зазначимо, у світі наразі працюють над майже 180 потенційними вакцинами проти коронавірусу.

Спасіння від COVID-19: як працюють над розробкою вакцини в Україні

Спасіння від COVID-19: як працюють над розробкою вакцини в Україні

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація