Вчені випробовують новий метод лікування коронавірусу: чи діє переливання плазми крові проти COVID-19

Вчені випробовують новий метод лікування коронавірусу: чи діє переливання плазми крові проти COVID-19

Фото: Associated Press

Науковці сходяться в думці, що ліки з довготривалим ефектом потрібно шукати

У світі активно почали тестувати метод лікування нового коронавірусу шляхом переливання плазми пацієнта, який одужав -  хворому. Цей спосіб використовували раніше у боротьбі проти найбільш вбивчої пандемії століття "іспанки", пише Science Times. Зараз у США схвалили метод для боротьби проти COVID-19.

Новий прорив чи старий метод?

Під час пандемії іспанського грипу 1918-19 років лікування, відоме як терапія плазмою використовувалося задовго до появи вакцин або противірусних препаратів. Цей тип лікування залежить від крові людей, які одужали від захворювання. Тоді з'ясувалося, що в їхній крові містяться потужні антитіла, які вбивали вірус.

Під час пандемії коронавірусу вчені теж почали використовувати плазму крові людей, які вже перехворіли. Терапію провели 10 тяжкохворим пацієнтам.

Кожному добровольцю зробили переливання плазми крові від тих, хто одужав. За словами вчених, стан пацієнтів помітно покращився, а інколи симптоми повністю зникли. Зі штучної вентиляції легень двох пацієнтів перевели на менш інтенсивну кисневу допомогу. Тим часом один пацієнт взагалі більше не потребував допомоги дихання після лікування.

Застосовувана століттями для боротьби з іншими недугами терапія також використовувалася для боротьби з SARS і MERS, які є двома вірусами, тісно пов'язаними зі штамом COVID-19.

Як працює переливання плазми крові?

Організм починає виробляти спеціальні білки, які називаються антитілами, для боротьби з інфекцією, коли людина заражається певними бактеріями. Ці антитіла містяться в крові - особливо в плазмі, яка є частиною крові протягом місяців або навіть років допомагає протистояти вірусу після одужання людини.

Перед переливанням пацієнтові антитіла можуть бути вилучені шляхом відбору крові через пробірку для їх відділення. Проте така терапія має лише короткочасний вплив на організм, а це означає, що, буде потрібно шукати інші методи лікування.

Необхідні додаткові дослідження

Офіційно ліків від COVID-19 досі не існує, а вакцини навряд чи будуть доступні до кінця року.

Дослідження було опубліковане в журналі Proceedings of the National Academies of Sciences (PNAS). Вони також набрали групу людей, яка не отримувала плазму, але зі схожими симптомами. З цієї групи у шістьох стан покращився, одна людина одужала, але три пацієнта померли.

Попри те, що лікування було схвалено Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США, вчені говорять, що немає ніяких гарантій, що терапія плазмою буде працювати, але вони сподіваються, що це дасть їм час для розробки нових наукових методів лікування COVID -19.

Раніше науковці з медичного центру Університету Еразмуса в Роттердамі (Нідерланди) та Університету міста Утрехт також знайшли антитіло до коронавірусу COVID-19.

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був виписаний з лікарні

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

Майже півтора мільйона людей хворіють на коронавірус у світі

Майже півтора мільйона людей хворіють на коронавірус у світі

Повʼязані теми:

Наступна публікація