Вчені вигадали новий спосіб виявлення коронавірусу: як він працює

Вчені вигадали новий спосіб виявлення коронавірусу: як він працює

Фото: Associated Press

Інструмент дозволяє швидко ідентифікувати наявність вірусу у просторі.

Вчені з університету Цінхуа, Пекінського університету та Китайської академії медичних наук створили нову систему, що дозволяє виявляти поширення коронавірусу у повітрі. 

Технологію вже протестували на Олімпійських іграх 2022 року в Пекіні, повідомляє China Daily.

COVID-19 в основному передається повітряно-краплинним шляхом, наприклад, під час чхання та кашлю, він також може затримуватися в повітрі за допомогою аерозольних частинок, що особливо актуально в закритих приміщеннях. 

Інструмент, розроблений китайськими фахівцями, дозволяє швидко ідентифікувати наявність вірусу у просторі. Він є портативним колектором, здатним всмоктувати повітря і аерозольні частинки, що можуть містити в собі коронавірус. Потім система розчиняє отримані зразки рідини, а згодом детектор аналізує склад на наявність нуклеїнових кислот вірусу.

Обладнання, як заявляють розробники, у десять разів чутливіше за стандартні інструменти для виявлення COVID-19. Завдяки цьому фахівці можуть виявляти SARS-CoV-2 навіть за низького вірусного навантаження в отриманих пробах. Процес від збирання повітря до передавання даних органам контролю поширення захворювання займає не більше чотирьох годин.

Поки що цю систему протестували лише на об'єктах Олімпійських ігор у Пекіні, але пізніше її планують запровадити також і в інших громадських місцях: лікарнях, вокзалах, аеропортах.

Актуальні новини про коронавірус в Україні та світі

Актуальні новини про коронавірус в Україні та світі

Раніше британські вчені попередили, що наступний штам COVID-19 може вбити набагато більше людей і мати більш виявлену патогенність, ніж "Дельта" або "Омікрон". 

 У  Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) вважають, що пандемія коронавірусу ще не закінчилися і поки не видно кінця завершення через постійну появу у світі нових штамів вірусу.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація