Вакцину проти COVID-19 випробують на 4,2 тис. українцях: у яких містах проводитимуть дослідження

Вакцину проти COVID-19 випробують на 4,2 тис. українцях: у яких містах проводитимуть дослідження

Фото: Право на владу

Вакцина – це найдешевший і найефективніший метод подолання будь-якої епідемії, каже Директорка Державного експертного центру.

Директорка Державного експертного центру МОЗ України Тетяна Думенко повідомила, що тільки-но матеріалів для проведення тестування вакцини проти коронавірусу буде достатньо і вони підтвердять свою безпеку для дослідження в Україні, то до випробовування залучать 4,2 тис. українських добровольців.

Про це вона сказала в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу" 15 жовтня. 

За її словами, вакцина – це найдешевший і найефективніший метод подолання будь-якої епідемії. Вже сьогодні 25 інфекцій світу, окрім COVID-19, долаються завдяки щепленням.

"Наші найближчі очікування отримати вакцину і вилікуватися одразу всім або напрацювати необхідну кількість імунізованих громадян нашого суспільства, але на сьогодні ми перебуваємо в середовищі, коли очікувати вакцини з доведеною ефективністю, які пройшли стандартних три фази, раніше 2021 року не доводиться. Ми отримали першу заявку минулого тижня на проведення дослідження третьої фази європейського виробника і сьогодні ми працюємо над експертизою цих матеріалів. Якщо матеріали будуть в достатньому обсязі і підтвердять безпеку проведення цього дослідження в Україні, то 4,2 тис. українських добровольців зможуть взяти участь у цьому проєкті. Коли це відбудеться? Нам би хотілось, щоб якнайшвидше", - зазначила Думенко.

Вона додала, що добровольці зможуть звернутися до реєстру клінічних досліджень, де є повна інформація про всі дослідження.

"Тільки-но буде отримане схвалення, а це відбувається наказом Міністерства охорони здоров'я, одразу вся інформація про клінічне дослідження стає доступною. У цьому дослідженні розглядаються клінічні центри з відповідальними дослідниками таких міст: кілька центрів у Києві, кілька центрів у Вінниці, Львові, Івано-Франківську. Я думаю, що це будуть найближчі точки регіону, але ми очікуємо приходу більшої кількості клінічних досліджень в Україну, оскільки українські дослідники є відомими на міжнародному ринку спеціалістами з проведення клінічних досліджень", - резюмувала Думенко.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів, що в одній із лікарень Вінниці тримали кошти, отриманні на лікування коронавірусу, на рахунку. Водночас змушували пацієнтів закуповувати ліки самих. 

Вакцину проти коронавірусу випробують на чотирьох тисячах українських добровольців

Вакцину проти коронавірусу випробують на чотирьох тисячах українських добровольців

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація