Вакцина-фантом: Радуцький пояснив, чому російську "Супутник V" не виготовлятимуть в Україні

Вакцина-фантом: Радуцький пояснив, чому російську "Супутник V" не виготовлятимуть в Україні

Фото: Associated Press

Інформацію щодо виробництва російської вакцини в Україні також прокоментували у фармкомпанії "Біолік".

Розроблений в РФ препарат "Супутник V" є лише одним із близько 60 світових кандидатів у вакцини від COVID-19. Він досі не пройшов третьої стадії клінічних випробувань.

Про це голова комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький заявив в етері ток-шоу "Право на владу" у четвер, 10 грудня.

"Сьогодні не існує російської вакцини від коронавірусу, - наголосив він. - Я не хочу ставити під сумнів те, що заявляє ціла така велика країна. Але це не є вакцина. Тому сьогодні виробляти те, чого не існує, неможливо".

Радуцький пояснив, що препарат повинен отримати авторизацію від Всесвітньої організації охорони здоров'я, а також бути сертифікованим та зареєстрованим у країнах із "жорсткою реєстраційною політикою", зокрема в ЄС, США, Японії, Швейцарії чи Китаї, який також має власну несертифіковану вакцину.  

"Я не чув, щоб в одній із цих країн була зареєстрована або авторизована російська вакцина, - додав він. - Давайте будемо говорити про російську вакцину, коли вона з'явиться. Бо сьогодні є "щось".

Тим часом одна з провідних фармацевтичних компаній України АТ "Біолік" прокоментувала інформацію щодо нібито налагодження виробництва готової форми вакцини від коронавірусу "Супутник V".

"АТ "Біолік", як національний виробник вакцин, технічно здатний здійснити виробництво вакцини від коронавірусу, але лише за наявності її державної реєстрації в Україні", - наголосили у компанії. 

Там зазначили, що досі не підписували жодних контрактів та не отримали будь-яких трансферних технологій щодо виробництва "Супутник V" чи іншої вакцини від COVID-19.

Нагадаємо, напередодні російський фонд прямих інвестицій заявив, що вакцина "Супутник V" може вироблятися в Україні.

Цього тижня прем'єр-міністр Денис Шмигаль висловився про те, що Україна не може і не буде наразі використовувати для вакцинації населення від коронавірусу російську вакцину "Спутник V", оскільки препарат не пройшов третьої стадії клінічних випробувань за вимогами ЄС, а тому невідомо, чи ефективний він на 100%, також невідомі його наслідки.

Щеплення від COVID-19 в Україні: коли до нас доїдуть перші партії вакцини

Щеплення від COVID-19 в Україні: коли до нас доїдуть перші партії вакцини

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація