Вагітність під час пандемії: чим небезпечний COVID-19 для мами і чи може вплинути на розвиток дитини

Вагітність під час пандемії: чим небезпечний COVID-19 для мами і чи може вплинути на розвиток дитини

Фото: pixabay.com

Лікарі помітили, що дедалі менше вагітних переносять хворобу легко.

Іще декілька мІсяців тому випадки захворювання серед вагітних були поодинокі, нині - кількість жінок при надії, які хворіють на COVID-19, різко зростає. Побільшало серед них і тих, хто має тяжкий перебіг недуги і потребує кисневої підтримки. 

Про це йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Руслана захворіла на 36-му тижні вагітності. До пологового потрапила вже з двобічною пневмонією і кисневою недостатністю. На третій день лікарі вирішили робити кесарів розтин.

Нині хлопчику вже місяць, він здоровий. Але пережите жінка ще довго не зможе забути.

Рятували Руслану та її дитину в третьому пологовому. Це один із двох медзакладів, які є опорними для вагітних у Києві. Сюди потрапляють вагітні, які мають підозру або ж підтверджений діагноз COVID-19. Для них виокремили крило на двох останніх поверхах, де вони не перетинаються з усіма іншими.

За увесь час пандемії в Україні тут лікувалися близько сотні жінок при надії. Більшість із них - за останні два місяці.

"З першої хвилі в нас у середньому було за місяць 4,2,6. А в серпні місяці було 30. За вересень у нас 32 жінки", - говорить завідувач гінекології №1 КНП "Київський міський пологовий будинок №3" Олександр Забудський.

І кажуть - помітили, що дедалі менше вагітних переносять хворобу легко. Чи може вірус передатися від матері до дитини під час вагітності - лікарі  вагаються з відповіддю. Але в Україні відомо про трьох новонароджених, у яких тест показав позитивний результат. Тож медики просять вагітних  стежити за своїм самопочуттям.

В обласній лікарні Дніпра нині  лежать шестеро вагітних із пневмоніями. Про те, що в неї COVID-19, 31-річна Катерина  дізналась за тиждень до пологів. Аби дитина не постраждала від нестачі кисню, медики прооперували жінку. Лікарка Ірина Китова розповідає - на відміну від багатьох пологових вони все ж  залишають немовля поруч із мамою.

Нині Катерину і її донечку вже виписали додому. Лікарі кажуть: вони здорові, а їхньому життю вже ніщо не загрожує.

Раніше у Держпродспоживслужбі розповіли, як коронавірус перебігає у дітей і вагітних.

В Україні збільшилась кількість вагітних, які хворіють на COVID-19

В Україні збільшилась кількість вагітних, які хворіють на COVID-19

Автор: Інна Лебеденко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація