Антирекорди захворюваності на коронавірус: що відбувається в Україні із введенням карантинних послаблень

Антирекорди захворюваності на коронавірус: що відбувається в Україні із введенням карантинних послаблень

Фото: ТСН

Послаблення карантину потрібне було, але із дотриманням усіх жорстких особистих санітарних правил.

Цього тижня статистика з коронавірусу COVID-19 в Україні змусила уважно рахувати інфікованих щодня. У четвер зафіксували антирекорд за весь час епідемії в країні - 588 хворих. Далі кількість нових випадків почала знижуватись. Але все одно залишається на рівні півсотні. Водночас тих, хто одужав, удвічі менше, ніж нових хворих за добу.

У МОЗ не виключають небезпеку другої хвилі епідемії в Україні. І закликають не сприймати послаблення карантину як його скасування. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

На початку тижня запровадили черговий етап послаблення карантину. І вулиці ще більше наповнилися людьми. Багато містян вже не носять масок. На терасах кафе чимало людей. Десь дотримуються дистанції, хтось нею нехтує. Тож показники інфікування почали зростати.

1 червня. Черговий етап пом’якшення

Дитячі садки відкрилися майже скрізь. Головні вимоги - температурний скринінг на вході, жодних м'яких іграшок і килимів, а ігри - надворі.

Відкрилися торговельні центри, і люди помчали оновлювати гардероб. Запрацювали фітнес-зали та спортклуби. Подекуди і з басейнами.

Врешті поїхали поїзди. Щоправда, квитки продають на половину місць. А плацкартних місць, тобто дешевих, ще нема.

Транспорт - маршрутки, метро та електрички - де люди вже геть не можуть дотримуватися дистанції - курсує на повну. Через скупчення пасажирів у пікові години в столичній підземці на 20-30 хвилин обмежують людей на вході до станцій. Переважно на червоній лінії.

Області на карантині

Цього тижня не відповідали нормам для послаблення карантину Харківська і Дніпропетровська області. Остання мала б скасувати послаблення. Утім, від 5 червня там дозволили працювати ресторанам всередині приміщень, проводити богослужіння, а також відкривати небо для внутрішніх авіаперевезень.

Зросла кількість хворих і на Житомирщині та Луганщині. Остання, попри це, таки запроваджує послаблення. А от Житомирщина посилює карантин. Там заборонили відкривати ресторани для відвідувачів, зачиняють готелі і заклади культури. Натомість працюють дитсадки.

Антирекорд на Львівщині

У Львівській області спостерігається стабільно тяжка ситуація. Там про жодні послаблення не йдеться. А карантин продовжено до 12 червня. Цього тижня там зафіксували найбільшу кількість інфікованих за добу - 92 випадки. Утім, мер Львова не панікує.

Тим часом у футбольній команді "Карпати" продовжують хворіти гравці та працівники клубу. Там майже 30 інфікованих. Про перших недужих стало відомо минулої середи, коли троє гравців отримали позитивні ПЛР-тести.

Тривожний рецидив

Лікарка з Чернівців вдруге захворіла на COVID-19. У жінки вдруге розвинулась пневмонія. Вона лікується удома. Повідомила, що почувається добре. Повторне інфікування пов'язує з тим, що не встигла до кінця одужати першого разу. Тож закликає не ставитись до вірусу легковажно і обов'язково носити маски. Але її ситуація змушує замислитись, чи не йдеться про повторне інфікування мутованим варіантом коронавірусу.

Столиця без ресторанів

У Києві теж коронавірус не йде на спад. Столиця - друга в антирейтингу після Буковини за кількістю хворих на COVID-19. Тож відкриття ресторанів і кафе, а саме їхніх приміщень, на яке так чекали і вимагали на мітингах власники закладів, відклали. Відкриті тераси працюють, на інші послаблення дозволу нема. Тим часом з Борисполя відлетіли перші авіарейси - до Одеси та Дніпра. Міжнародне авіасполучення заплановане на 15 червня. Утім, чи вдасться утримати епідемію в безпечних рамках, коли рух потенційно інфікованого населення раптово виріс по всій країні - тепер головне питання.

В Україні зі введенням карантинних послаблень збільшилася кількість інфікованих

В Україні зі введенням карантинних послаблень збільшилася кількість інфікованих

Чому зростає захворюваність

Саме така активність людей та їх скупчення і призвело до росту інфікованих, говорить доктор біологічних наук, академік Сергій Комісаренко.

"Наші люди чомусь забули, що пом'якшення карантину пов'язано з особистою відповідальністю. Вони вже більше збираються групами, практично ніхто не має маски", - каже він.

Послаблення карантину потрібне було, але із дотриманням усіх жорстких особистих санітарних правил, наголошує науковець.

"Якщо люди пів години перебувають в невеличкій кімнаті, яка не провітрюється,  і серед них є людина, яка інфікована, вона може заразити всіх цих людей", - додає академік.

Утім, другої хвилі захворюваності не уникнути, каже академік. Головне її не пришвидшити.

Повернення більш жорсткого карантину імовірне вже у червні, наголошують і науковці, і урядовці. Тож аби не втратити того, що маємо зараз, не забуваймо про маски там, де людно, тримаймося відстані та миємо руки.

Нагадаємо, що станом на ранок неділі, 7 червня, в Україні офіційно підтверджено 26 999 випадків інфікування новим коронавірусом COVID-19. Протягом останньої доби нових випадків - 485, одужали - 242, померли - 11.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація