В Україні вперше у 6-річної дитини виявили рідкісну хворобу, пов'язану з Covid-19

В Україні вперше у 6-річної дитини виявили рідкісну хворобу, пов'язану з Covid-19

ілюстрація, автор фото / Sura Nualpradid

У дівчинки з Самбора з'явилась загадкова недуга, яку науковці пов’язують з пандемією коронавірусу.

У 6-річної дівчинки із Самбора виявили доволі загадкове захворювання. Його досі не фіксували в Україні, та й у світі цю недугу почали виявляти у дітей лише після поширення Covid-19.

Як повідомляє ZAXID.NET з посиланням на медиків, це таємниче захворювання отримало назву – педіатричний мультисистемний запальний синдром, яке за симптомами схоже на рідкісну хворобу Кавасакі і супроводжується високою температурою, висипом, набряками, запаленням, що вражає шкіру, очі, судини і серце, а також інфекційно-токсичним шоком.

Захворювання розпочалося у дівчинки з Самбора з температури і болю у животі. Згодом у дитини з’явився висип на тілі. Після тривалих обстежень місцевих лікарі, а згодом і львівських, дитину скерували в реанімацію Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, де реаніматологи відразу розпочали інтенсивне лікування.

"Дівчинку госпіталізували до нас з симптомами, дуже схожими на хворобу Кавасакі. У неї була гарячка, знесилення, висип, набряк кистей рук, порушення серцевої діяльності. Перебіг хвороби у дівчинки був нетиповий, що змусило наших лікарів ретельніше проаналізувати симптоми маленької пацієнтки", – розповіла ZAXID.NET заступниця директора Центру Олена Козлова.

Лікарі Центру пильно стежать за медичними новинами, які відбуваються у світі. І на консиліумі, який зібрали щодо захворювання дитини, вони поділилися своїми міркуваннями.

Зокрема, дитяча імунологиня, професорка Ярина Бойко повідомила про те, що у країнах з високим рівнем захворюваності на Covid-19 зараз зростає кількість дітей, які страждають від загадкового захворювання. Стан цих дітей дуже швидко погіршується, вони потрапляють до реанімації з проявами гострої серцевої недостатності, гарячкою, висипом та болями у животі. Тож лікарі загальної практики по всьому світі отримали попередження про те, що хвороба може бути пов'язана з перенесеною коронавірусною інфекцією. Це захворювання отримало у світі назву – педіатричний мультисистемний запальний синдром, який асоційований із Covid-19, або Kawa-Covid-19. Воно має ознаки синдрому токсичного шоку, атипової хвороби Кавасакі.

Батьки дівчинки із Самбора розповіли лікарям, що донька не хворіла на коронавірус і ніхто у їхній родині цього захворювання не мав.

Утім, лікарі вирішили перевірити маленьку пацієнтку. ПЛР-дослідження, яке зробили дівчинці, дало негативний результат. Але в її крові виявили імуноглобулін G, що свідчить про те, що дитина два-три тижні тому безсимптомно перехворіла коронавірусом і у неї виробилися антитіла.

Дівчинці призначили інтенсивне лікування, яке дало позитивний результат вже на третій день: зникла температура, відновилася сила роботи серцевого м’язу, поліпшилися аналізи.

Через тиждень дівчинку з реанімації перевели у педіатричне відділення для продовження лікування.

"Під час пандемії дуже важливо поінформувати всіх лікарів та батьків про появу цього нового захворювання у дітей різного віку, що після безсимптомного перебігу коронавірусної інфекції призводить до стану шоку, гарячки, супроводжується сильними болями у животі та висипом. Найважчим є ураження серцевого м’язу. Важливо бути пильними та пам’ятати про це нове захворювання, щоб вчасно розпочати лікування, без якого діти можуть померти", – розповіла професорка Ярина Бойко.

За даними лікарів, це нове загадкове захворювання фіксують у різних країнах світу. Скажімо, у США воно з'явилося через місяць після спалаху епідемії коронавірусу. В одному лише Нью-Йорку зареєстровано понад 100 випадків цієї хвороби. Від його ускладнень померли, як мінімум, троє дітей.

Італійські дослідники повідомляють, що запальний синдром, схожий з хворобою Кавасакі, зустрічається доволі рідко і вражає одного з 1000 дітей, інфікованих коронавірусом SARS-CoV-2. На їхню думку, найбільш імовірно, що це захворювання стає результатом надмірної імунної реакції на інфекцію.

Нагадаємо, у Львові помер однорічний хлопчик від рідкісної хвороби Кавасакі. Батьки у смерті дитини звинувачують лікарів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація