В Україні розробляють рішення для завезення вакцини Pfizer і BioNTech з дотриманням "холодного ланцюга"

В Україні розробляють рішення для завезення вакцини Pfizer і BioNTech з дотриманням "холодного ланцюга"

Фото: Associated Press

Наразі цей проєкт ЮНІСЕФ в Україні наполовину готовий. 

В Україні працюють над забезпеченням "холодного ланцюга" постачання вакцини від коронавірусу, щоб до країни могли завезти препарат Pfizer і BioNTech, який має найвищу ефективність серед усіх наявних "антикоронавірусних" вакцин - 95%.

Про це розповіла представниця ЮНІСЕФ в Україні Лотта Сільвандер в інтерв'ю "Українській правді". 

"Важливий момент — вакцину від Pfizer потрібно зберігати в абсолютному холоді. Йдеться про температуру значно нижчу, ніж у домашній морозилці. На заводі вакцину потрібно перемістити до вантажівки, потім в літак, вивантажити в Україні, помістити у спеціальне сховище. Потім розповсюдити по всій країні. "Холодний ланцюг" не можна переривати, за неправильної температури вакцина одразу стане непридатною", — пояснила Сільвандер.

За її словами, ЮНІСЕФ має підготувати рішення для "холодного ланцюга".

"Ми це вміємо, адже давно працюємо з дитячими вакцинами. Зараз ми на середині проєкту: плануємо, наймаємо людей, безкінечно обговорюємо з міністром охорони здоров’я. Скоро почнемо тренувати медперсонал. Можливо, з’являться спеціальні СOVAX-центри", — додала вона.

Крім цього, в Україні планують провести потужну інформаційну роботу щодо важливості вакцинування.

"В Україні маємо справу з населенням, яке з підозрою ставиться до щеплень. Серед таких є навіть медики. Люди не довіряють системі охорони здоров’я, не покладаються на думку лікарів, ставлять під сумнів їхню компетентність", — зазначила представниця ЮНІСЕФ в Україні.

Зазначимо, "холодний ланцюг" постачань – це планування та контроль за потоками продукції у логістичному ланцюзі постачання з метою дотримання чітко визначеного температурного режиму. 

Нагадаємо, вакцина від Pfizer і BioNTech потребує ультрахолодного зберігання – за -70 градусів. Після розморожування препарат потрібно ввести протягом п'яти днів, інакше він стане непридатним для використання.

Водночас в Україні є проблема з непридатністю та зношенням холодильників для зберігання вакцин, що несе реальні ризики для їхнього зберігання в належному стані. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація