В Україні близько двох місяців ставлять діагноз "коронавірус" і без позитивних ПЛР-тестів - Степанов

В Україні близько двох місяців ставлять діагноз "коронавірус" і без позитивних ПЛР-тестів - Степанов

Фото: pixabay.com

Очільник МОЗ каже, що до 30% ПЛР-тестів є негативними за підтвердженого діагнозу "COVID-19".

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що в Україні 1,5-2 місяці пацієнтам з COVID-19 ставлять відповідний діагноз і без позитивних ПЛР-тестів. Лікарі ставлять діагноз "коронавірус", зважаючи на симптоматику хворого.

Про це міністр сказав в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу" 15 жовтня. 

"У нас вже 1,5-2 місяці немає такої опції, як обов'язкове підтвердження ПЛР-тестуванням. По клінічних ознаках підтверджується коронавірус і відбувається відповідна госпіталізація та процес лікування. Це питання, яке повинні на місці вирішувати лікарі. Це все внесено до стандарту. За світовою статистикою, до 30% ПЛР-тестів є негативними за підтвердженого діагнозу "COVID-19". Це пов'язано з особливостями ПЛР-тестування і фізіологічними особливостями людини", - каже Степанов.

Водночас голова партії "За майбутнє" Ігор Палиця зауважив, що пакет Національної служби здоров'я України на лікування пацієнта з діагнозом "пневмонія" значно менший за пакет на хворого з коронавірусом. 

"Коронавірусний пакет сьогодні 30-35 тисяч гривень. Він включає витрати на зарплату лікарів, на утримання технічного персоналу, на захисні засоби, на все. На самого пацієнта в середньому лишається 14 тисяч гривень на лікування. Але якщо в вас не підтверджений тест на коронавірус, а всі ознаки в вас є, а сьогодні 50% людей з ознаками двосторонньої пневмонії, втратою нюху, температурою, здають тест і в них негативний результат, їх лікують як з пневмонією. А пневмонія у пакеті НСЗУ 4-5 тисяч гривень, яких ні на що не вистачить", - зазначив депутат.

Для госпіталізації з коронавірусом не обов`язкове підтвердження ПЛР-тестуванням – Максим Степанов

Для госпіталізації з коронавірусом не обов`язкове підтвердження ПЛР-тестуванням – Максим Степанов

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів, що в одній із лікарень Вінниці тримали кошти, отриманні на лікування коронавірусу, на рахунку. Водночас змушували пацієнтів закуповувати ліки самих.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація