В лікарнях і вдома: як голосували хворі на коронавірус громадяни

В лікарнях і вдома: як голосували хворі на коронавірус громадяни

Фото: УНІАН

Спостерігачі підсумовують, що ДВК слабо забезпечили належне голосування для людей із коронавірусом.

Міністерство охорони здоров'я України вже не публікує статистику активних хворих на коронавірусну хворобу, бо визнало, що цифри відстають від реальності. Але, за офіційними даними, в Україні на сьогодні майже двісті тисяч людей з діагнозом COVID-19. Більшість із них лікуються вдома.

У день місцевих виборів вони мали можливість проголосувати. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

До тих, хто не зміг через хворобу прийти на виборчі дільниці, приходили члени комісії. Відрядженим членам комісії видавали бюлетень, окрему скриньку та захисний комбінезон.

На всю столицю захотіли голосувати вдома 6 пацієнтів із коронавірусом із майже 20 тисяч пацієнтів на ізоляції. На домашнє голосування з собою зобов'язані взяти всіх, хто має на це право. Пішли журналісти ТСН, спостерігачі від різних партій та поліція. Загалом вийшла чимала делегація. Захисний костюм був тільки у члена комісії. Решта — у захисних щитках і двох масках.

Інфікована коронавірусом виборниця вийшла до комісії зі спущеною маскою. Заяву подав її чоловік в останній день реєстрації — в п'ятницю. Відніс особисто. Разом із сім'єю в квартирі ще мати. Проголосувати вдома їй не дозволили, бо нема підтвердженого діагнозу.

Бюлетень від хворої на коронавірус запакували в целофановий пакет і рахувати його будуть окремо.

Наслідки виборів: як волевиявлення вплине на кількість інфікованих коронавірусом

Наслідки виборів: як волевиявлення вплине на кількість інфікованих коронавірусом

Загальної цифри, скільки людей з діагнозом COVID-19, проголосують вдома - немає. Загалом на самоізоляції нині перебуває біля 180 тисяч людей. 14,5 тисяч людей з коронавірусом лежать у стаціонарах. Кілька лікарень, куди додзвонилася ТСН, сказали, що в них не голосували, бо це надто небезпечно.

У Броварах комісію одягли в костюми і впустили до інфекційного відділення. Не проголосували тільки ті, хто потрапив до медзакладу до минулої п'ятниці або просто фізично не змогли.

"В реанімацію ми не водили, там люди на ШВЛ. Ми всіх обробили, заводили всіх, хто ходить, до холу. Хто не ходить, водили до палат", — розповів  лікар ЦРЛ Валентин Гловний.

Для тих, в кого нема діагнозу, але є температура чи симптоми застуди, були встановлені окремі кабінки й окремі скриньки. Але їх на різних дільницях було мало.

Прогнози щодо критично низької явки не справдилися. Протягом всього дня комісії працювали безперервно. Спостерігачі підсумовують, що ДВК погано забезпечили належне голосування для людей з коронавірусом. Для здорових карантинні обмеження не стали великою проблемою.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація