Українців за відсутність масок штрафуватимуть: якою буде сума і де їх треба одягати

Українців за відсутність масок штрафуватимуть: якою буде сума і де їх треба одягати

Фото: УНІАН

Маску треба одягати, щоб закрити органи дихання.

З початком пандемії коронавірусу в наше життя увірвалися маски, але хоч частина людей ладна носити їх всюди, є чимало тих, хто принципово не одягають індивідуальних засобів захисту навіть у транспорті. Таких порушників незабаром почнуть карати штрафами.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Верховна рада 6 листопада і в першому читанні, і загалом ухвалила закон про маски, поданий ще у липні. Його лишається підписати президенту Володимиру Зеленському. І після оприлюднення штрафи за відсутність маски набувають чинності.

Відтепер в громадських будівлях і транспорті, маску чи респіратор треба одягати і на носа, і на рота. За відмову — штраф від 170 до 255 гривень, який поліцейські виписуватимуть на місці.

Від 170 до 255 гривень: Верховна Рада запровадила штрафи за нехтування масками

Від 170 до 255 гривень: Верховна Рада запровадила штрафи за нехтування масками

"Поліцейський має зафіксувати, виписати постанову, як при порушеннях ПДР", — пояснює юрист Сергій Тарасюк.

ТСН перевірила, як у Києві зараз дотримуються маскового режиму і виявила, що штрафувати буде кого. Так, під час інспекції журналісти зайшли до торгового центру, де у продуктовій крамниці продавчиня була без маски і не реагувала на зауваження. Маску зняла, бо каже, їй стало зле.

На зупинці громадського транспорту дехто чекає на маршрутку в масці, або тримає її напоготові. У метро найбільше порушників, які виставляють носи. На турнікеті одного громадянина без маски намагалася стримати працівниця підземки, але зрештою пропустила.

Опитані люди у більшості підтримують масковий режим і кажуть, що налякає щоденна статистика у майже 10 тисяч хворих на коронавірус.

"Правильно, давно треба було це зробити. А ми сьогодні дійшли до цієї зони, а тоді і схаменулися", — зауважують кияни.

І лікарі, і науковці наголошують, що маски суттєво обмежують поширення коронавірусу. Дослідники неодноразово показували, як розлітаються краплі слини із рота людини, яка у масці й без маски.

Американські вчені змоделювали ситуацію, яка показала, якби 95% усіх людей одягли маски в публічних місцях, то за пів року вдалося б зберегти 130 тисяч життів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація