Українці почали частіше робити аналізи на коронавірус: де і за скільки можна протестуватися

Українці почали частіше робити аналізи на коронавірус: де і за скільки можна протестуватися

Фото: Associated Press

Українці роблять і ПЛР-тести, і ІФА-тести.

В Україні щодня зростає кількість тестів на коронавірус. Йдеться і про тестування методом ПЛР, і про пробу на антитіла - ІФА-тестування. 

Яка кількість людей проходить тест за власною ініціативою, а також скільки нині коштує тестування обома методами - у сюжеті Сніданку з 1+1.

Зараз за ПЛР-тест, що виявляє безпосередньо хворобу, у приватній клініці доведеться заплатити від 1000 гривень у регіональних лабораторіях і до 4500 тисяч у столиці на дому. За тестування методом ІФА, що виявляє антитіла до коронавірусу, - від сотні гривень у регіонах і до 950 - в Києві.

2396 ПЛР-тестів на коронавірус за добу зробили українські лабораторії тоді, коли МОЗ вперше оприлюднив статистику тестування цим методом - 9 квітня. За місяць, 9 травня, кількість тестів потроїлась до 7936 за добу. Нині на добу лабораторії проводять в середньому від восьми до 11 тисяч тестів методом ПЛР. Крім того, в середньому три тисячі проб на антитіла до COVID-19 – ІФА-тестів.

Збільшується кількість українців, які тестуються власним коштом. Киянка Надія серед них. Дівчина робила тест у приватній клініці навіть без попереднього запису. Проте на місці їй довелося відвідати ще й терапевта, а це за додаткові гроші. “Без консультації терапевта не можна його зробити. Спочатку мені довелося записатися до терапевта, заплатити за консультацію і він мені призначив тест”, - розповіла дівчина. 

Процедура тривала менше хвилини і була абсолютно безболісною. "Результат майже на наступний день прийшов. Я десь о третій одного дня зробила тест, а о сьомій ранку наступного — я мала результат", - каже киянка. 

Попит на добровільне тестування серед українців зростає, розповідають лікарі. Передусім через нові ІФА-тести. Але ПЛР-тести, які виявляють хворобу, також не втрачають позиції.

Коронавірус безсимптомний: скільки хворих не знають, що переносять хворобу

Коронавірус безсимптомний: скільки хворих не знають, що переносять хворобу

Фахівці Центру громадського здоров'я МОЗ пояснюють, що збільшення кількості добових тестів - ознака забезпеченості української медичної системи. "Лабораторії як державні, так і приватні працюють 24/7. Люди працюють в деяких лабораторіях і в три зміни. Наразі є забезпечення і тест-системами, і самими приладами", - каже фахівець з якості лабораторних досліджень ЦГЗ Тарас Остачук.

Як наслідок, навіть результати безкоштовних тестів пацієнти нині чекають в середньому п'ять-сім днів. Ще декілька тижнів тому цей термін був удвічі більший. "Навіть є така практика: якщо в одному регіоні лабораторія завантажена, то можуть ці зразки направляти до іншого. Таким чином зробили перерозподіл. Наразі з'явилось більше лабораторій, які можуть проводити такі тести", - пояснив фахівець. 

Навіть якщо навантаження на лабораторії знову зросте, то МОЗ впорається зі сплеском. Нині у міністерства є домовленість з Держпродспоживслужбою. За потреби вона надасть свої лабораторії та фахівців для дослідження зразків.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація