Україна, найімовірніше, отримає "оксфордську" вакцину AstraZeneсa – голова ЦГЗ

Україна, найімовірніше, отримає "оксфордську" вакцину AstraZeneсa – голова ЦГЗ

Фото: Associated Press

Ефективність цієї вакцини — 70%.

Україна, найімовірніше, отримає вакцину від коронавірусу виробництва британсько-шведської компанії AstraZeneca, яка співпрацює з Оксфордським університетом. Такий прогноз зробили з урахуванням виробничих потужностей цього виробника та українських реалій.

Про це сказав в. о. гендиректора Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін у коментарі "Українській правді". 

"Коли ми висилали запит на COVAX (Глобальний фонд, який надає можливість доступу до безпечних та ефективних вакцин від COVID-19 країнам-кандидатам. — Ред.), ми враховували умови зберігання, які можемо собі дозволити, тож, беручи до уваги виробничі потужності, є сподівання, що ми отримаємо вакцину від Astra Zeneсa. 

Але точну відповідь на те, вакцина якого виробника потрапить в Україну за програмою COVAX, ми зможемо отримати лише в січні 2021 року", – заявив Кузін.

Він нагадав, що наразі результати щодо клінічної ефективності є у трьох вакцин – Pfizer з ефективністю 95%, Moderna з ефективністю 94% та AstraZeneсa, середня ефективність якої сягає 70%.

Якщо вакцини Pfizer і Moderna потребують ультрахолодного зберігання, із температурним режимом від -20 до -60/-80°C (може зберігатися за температури від -2 до -8 °C впродовж тижня після того, як її дістануть з ультрахолодної температури), то AstraZeneсa можна зберігати за температури +2...+8°C. 

Зазначимо, що в Україні є проблема з непридатністю та зношенням холодильників для зберігання вакцин, що несе реальні ризики для їхнього зберігання в належному стані. 

"Водночас зараз є дуже багато вакцин, які перебувають на останній фазі клінічних досліджень. Яку вакцину ми отримаємо, залежатиме від того, в які часові рамки буде відбуватися виробництво цієї вакцини. За тою інформацією, яка в нас є, Pfizer збирається виробити 50 млн доз вакцин до кінця 2020 року, Moderna – 20 млн доз, а AstraZeneca – 100 млн доз", — зазначив Ігор Кузін. 

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров'я України затвердили план вакцинації населення від COVID-19. Протягом 2021-2022 років в Україні хочуть охопити вакцинацією від COVID-19 щонайменше 50% населення (20 млн людей). 

У МОЗ розробили поетапний план вакцинації українців від COVID-19

У МОЗ розробили поетапний план вакцинації українців від COVID-19

Повʼязані теми:

Наступна публікація