У Євросоюзі почалася масова вакцинація від коронавірусу: хто потрапив до першої хвилі щеплень

У Євросоюзі почалася масова вакцинація від коронавірусу: хто потрапив до першої хвилі щеплень

Фото: Associated Press

Першими вакцинують літніх людей та лікарів.

У всьому Євросоюзі вже стартувала масова вакцинація від коронавірусу. До першої хвилі щеплень потрапили літні люди та працівники медичних закладів.

За яких умов відбувалася вакцинація та хто отримав перші щеплення, розповіли у ТСН.Ранок 28 грудня. 

Під спалахи фотокамер та аплодисменти медичного персоналу на кілька хвилин 78-річна Морісет, яка мешкає у будинку для літніх у Парижі, перетворюється на справжню знаменитість. Жінка першою у Франції отримала щеплення від коронавірусу. Паралельно з Францією масова вакцинація препаратом Pfizer і BioNTech стартувала і у решті країн Євросоюзу. На цю мить чекали мільйони людей. Саме тому у більшості піднесений та святковий настрій. 

Натомість у Чехії першим вакцинували премєра Андрея Бабіша. Одразу за ним щеплення отримала 95-річна ветеранка Другої світової війни Емілі Репікова. Увесь процес транслювали у прямому ефірі, аби заохотити до вакцинації решту людей. "Цей рік був, без сумніву, найгіршим у сучасній історії. Через коронавірус не тільки загинуло багато наших громадян, але й це негативно вплинуло на все наше життя. Вакцина, яка надійшла з Європейського Союзу, є надією на те, що ми можемо повернутися до нормального життя", - наголосив очільник чеського уряду.

У Німеччині першою вакцинували 101-літню Едіт Квойзаллі. Щеплення їй зробили іще у суботу, не чекаючи офіційного старту вакцинації.  Тим часом німецький пілот Семі Крамер намалював у небі величезний шприц. Таким відчайдушним кроком вирішив відзначити початок масової вакцинації у Європі. Для цього він пролетів 200 км.

У Євросоюзі розпочали масову вакцинацію від коронавірусу

У Євросоюзі розпочали масову вакцинацію від коронавірусу

Усі, хто отримали щеплення протягом вихідних, за три тижні мають повернутися за другою дозою препарату. Голова Єврокомісії Урсула Фон Дер Ляєн запевняє, вакцини вистачить на усіх. За її словами, ЄС готовий поділитися з іншими країнами. "Ми думаємо не тільки про себе, а хочемо подбати і про інших. Особливо країни із середнім або низьким рівнем доходу повинні мати доступ до вакцини. Ми будемо в безпеці, якщо всі матимуть доступ до вакцин", - наголосила вона. 

Тим часом у Європолі з початком масової вакцинації застерігають від викрадень препарату та шахрайств. Пропозиції із продажу фіктивних вакцин, твердять в організації, уже заполонили соцмережі. Купувати препарати у неперевірених постачальників не радять, бо це може обернутися не лише викинутими на вітер грошима, а й шкодою для здоров'я.

Слід зауважити, у Польщі від 28 грудня до 17 січня запровадили жорсткий карантин. На додачу до вже закритих ресторанів та шкіл, не працюватимуть також ТРЦ та гірськолижні курорти. Крім того, у новорічну ніч буде комендантська година. Повний двотижневий локдаун також запровадили і в Ізраїлі, а для в'їзду до Туреччини необхідний негативний тест на коронавірус. 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація