У ВООЗ розповіли, чи варто вживати вітаміни D, C та цинк для профілактики коронавірусу

У ВООЗ розповіли, чи варто вживати вітаміни D, C та цинк для профілактики коронавірусу

Фото: Associated Press

ВООЗ "координує зусилля з розробки та оцінки препаратів для лікування коронавірусу".

Всесвітня організація охорони здоров'я не надає рекомендацій щодо вживання вітамінів D і C, а також цинку, для профілактики чи лікування COVID-19.

Про це голова офісу ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт повідомив "Радіо Свобода".

За його словами, організація "координує зусилля з розробки та оцінки препаратів для лікування коронавірусу". Однак, зазначив Хабіхт, вітаміни D і C, а також цинк, відіграють життєво важливу роль у функціонуванні імунної системи, зміцненні здоров'я і здоровому харчуванні.

"Споживання мікроелементів має надходити зі збалансованого та різноманітного харчування, враховуючи фрукти, овочі та продукти тваринного походження", - наголосив він. 

Очільник ВООЗ в Україні пояснив, що вітамін D може вироблятися в шкірі під впливом сонячного світла або надходити через їжу з природних джерел, зокрема жирної риби, яловичої печінки, сиру і жовтків. Також можна споживати продукти чи добавки, що містять вітамін D.

Зазначається, що коли людина не споживає вітамін D, вплив сонячного світла обмежений, а показник цього мікроелементу граничний, "рекомендовано вживати вітамін D у дозах 200–600 МО (міжнародних одиниць), залежно від віку, або відповідно до національних рекомендацій".

"Рекомендований прийом для всіх вікових груп все ще значно нижчий за найнижчий рівень побічних ефектів 50 мг/день", - наголосив експерт.

Хабіхт запевнив, що шкідливі наслідки від надмірного вживання вітаміну D, зокрема гіперкальціурія та гіперкальціємія, не виникають при рекомендованих рівнях споживання.

Водночас він переконаний, що аби залишатися здоровими, потрібно вживати здорову їжу, підтримувати фізичну активність і виконувати загальні рекомендації щодо фізичного дистанціювання, носіння маски, використання дезінфектора та перебування вдома при поганому самопочутті.

За даними сервісу Liki24.com, від початку пандемії попит на вітаміни в Україні суттєво зріс та "залишається стабільно високим".

Раніше головний лікар одного з діагностичних центрів Львова Тарас Жиравецький розповів ТСН.ua, що препаратів, здатних ефективно здолати COVID-19, немає

Коронавірус і вітаміни: які з них справді допомагають при хворобі

Коронавірус і вітаміни: які з них справді допомагають при хворобі

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація