"У світу було достатньо часу": ВООЗ відкидає звинувачення Трампа та захищає свою реакцію на коронавірус

"У світу було достатньо часу": ВООЗ відкидає звинувачення Трампа та захищає свою реакцію на коронавірус

Фото: Pexels

ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію ще 30 січня.

Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що своєчасно відреагувала на пандемію COVID-19, та надала світовим лідерам достатньо часу на впровадження заходів для запобігання поширення нової інфекції. 

Про це у п'яницю, 1 травня, заявив очільник ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус, пише CNBC.

Він зазначив, що організація оголосила надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров'я ще 30 січня, коли в Китаї було лише 82 випадки зараження COVID-19 та жодної смерті від ускладнень захворювання. 

"Отже, у світу було достатньо часу для втручання. Я та мої колеги віримо в це, - зазначив Гебреєсус. - Оголосити глобальну надзвичайну ситуацію у цьому випадку... Я думаю, цим усе сказано".

Очільник ВООЗ також наголосив, що в лютому організація відправила до Китаю групу вчених та експертів з інфекційних хвороб. 

"Ми не втрачали час. Ми не хотіли втрачати час, - сказав він. - Я пам'ятаю, як тоді люди радили нам не їздити до Китаю, оскільки цей вірус новий. І ми сказали: "Ні, ми їдемо"."

Раніше Дональд Трамп заявив, що ВООЗ не впоралася з пандемією коронавірусу. Очільник країни вирішив припинити фінансування установи. Водночас, американські чиновники зазначають, що гроші не надходитимуть до організації впродовж 60-90 днів. 

Минулого тижня очільник Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус висловив надію на те, що США переглянуть рішення про призупинення фінансування установи. 

Гебреєсус пообіцяв, що організація продовжить працювати над "порятунком життів".

"Злочин проти людства": президент Трамп припиняє фінансувати ВООЗ

"Злочин проти людства": президент Трамп припиняє фінансувати ВООЗ

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був виписаний з лікарні

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація