У США схвалили перші ліки від коронавірусу

У США схвалили перші ліки від коронавірусу

Фото: Associated Press

"Ремдесівір" розробили в 2015 році проти лихоманки Ебола.

У США Управління продовольства і медикаментів (FDA) схвалило препарат "Ремдесівір" компанії Gilead Sciences для лікування пацієнтів, заражених новою коронавірусною інфекцією COVID-19.

Про це у п'ятницю, 1 травня, під час брифінгу заявив президент Сполучених Штатів Дональд Трамп, пише CNBC.

"Ми хочемо подякувати співробітникам, які привели "Ремдесівір" до цього моменту, та багатьом нашим людям, які були частиною цього", - сказав гендиректор Gilead Sciences Денієл О'Дей. Компанія подарує країні 1,5 мільйона флаконів препарату.

Як повідомлялося, противірусний препарат "Ремдесівір" тестують вже кілька років, його розробили в 2015 році проти лихоманки Ебола, а схожу схему лікування зараз застосовують щодо хворих на COVID-19 пацієнтів. 

Згідно з підсумками клінічного дослідження, лікарі дійшли висновку, що "Ремдесівір" допомагає у відновленні пацієнтів, хворих COVID-19, а також знижує рівень смертності. Доктор Ентоні Фаучі, головний експерт з інфекційних захворювань в складі робочої групи Білого дому, вважає дослідження "проривом" та порівняв їх з "1986 роком, коли лікарі вперше виявили препарат, здатний лікувати ВІЛ-інфекцію". 

Попередні результати дослідження, проведеного владою США, показують, що пацієнти, яким давали "Ремдесівір", відновилися на 31 відсоток швидше, ніж пацієнти, яким в рамках дослідження давали плацебо-таблетки.

"Хоча 31 відсоток покращення - це не ривок на 100 відсотків, але це дуже важливий доказ, бо фактично ми маємо підтвердження, що ліки можуть блокувати цей вірус", - зазначав Фаучі.

Медична наукова спільнота поставилася до новини з обережністю, адже саме наукової інформації від тих, хто випробовує ліки, бракує. Більше того, раніше видання "Файненшл Таймз" публікувало, посилаючись на свої джерела і чернетку доповіді ВООЗ, інформацію, що "Ремдесівір" провалив перші ж клінічні дослідження. Це обрушило акції фармакологічної компанії Gilead Sciences, що стрімко йшли вгору останні тижні. Компанія виправдовувалася: чернетка не відображає ситуації, мовляв, клінічні дослідження не провалили, а скасували. 

Найближчими днями США можуть сертифікувати перші ліки від коронавірусу

Найближчими днями США можуть сертифікувати перші ліки від коронавірусу

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація