У Польщі відкрили доступ для міграції медиків з України: як це зробити і в чому головна небезпека

У Польщі відкрили доступ для міграції медиків з України: як це зробити і в чому головна небезпека

Фото: ТСН.ua

У сусідній країні вкрай не вистачає лікарів.

В українському сегменті соціальних мереж активно обговорюють пом'якшення процедури приймання українських медичних працівників, що вже призвело до відтоку спеціалістів, адже умови праці та розмір заробітної платні значно вищі за те, що виплачують вдома. На професійних форумах триває інформаційна кампанія і дискусія щодо переїзду до Польщі. Ті, хто вже працює в цій державі, стверджують, що найактивнішими є українці та білоруси. Водночас медики між собою діляться інформацією, що рівень зарплатні не менше 100 тисяч гривень, що на 20% нижче, ніж у Німеччині. 

ТСН.ua промоніторив польські ЗМІ і розібрався, чому в сусідній країні вдались до такого кроку і за що тепер критикують Варшаву.

У Польщі навколо законопроєкту, який має посилити боротьбу з пандемією коронавірусу, тривають жорсткі баталії, адже закладені в ньому норми, серед яких працевлаштування спеціалістів з-поза меж країни, може, на думку критиків, призвести до притоку некваліфікованих кадрів і зниження рівня медичного забезпечення.

Ситуація з пандемією та забезпеченням лікарняними ліжками в країні є доволі гострою. Тому влада вдалась до низки рішень, серед яких документ №763, який пройшов голосування в парламенті. Документ подали на розгляд депутатів 17 листопада цього року. Він пройшов три обговорення, до нього вносили правки та доповнення. В підсумку 27 листопада 232 депутати віддали свій голос "за", 216 були "проти", двоє втримались.

Акт №763 передбачає приймання медичного персоналу з-за меж ЄС на спрощених умовах. Ідеться про медсестер, акушерок, фельдшерів та лікарів. 

Брак медиків

У Польщі вкрай не вистачає лікарів. За підрахунками Вищої лікарської палати (NIL), це 68 тисяч спеціалістів. Ситуація щороку погіршується, оскільки молоді польські лікарі охоче емігрують. У педіатрії середній вік лікарів становить уже 60 років.

Деякі країни вирішують цю проблему, залучаючи фахівців з-за кордону. Наприклад, у США 25% медиків - іноземці, у Великій Британії - 29%, Ірландії - 39%, а в Ізраїлі 58%. У Польщі іноземців - лише 1,8%, пише польське видання AbcZdrowie.

Головна причина відсутності іноземних спеціалістів – бюрократична процедура отримання ліцензії.

"Лише епідемія коронавірусу та різка нестача персоналу в лікарнях змусили чиновників діяти. Однак замість спрощення шляху легалізації професії була введена додаткова, абсолютно нова можливість працевлаштування для лікарів за межами ЄС, яка регулюється так званим ковидним актом. Проблема в тому, що нові правила не гарантують безпеки самим лікарям та їхнім пацієнтам", - пише видання.

Одна з вимог чинного законодавства – польська медична мова. Зараз центри з підвищення знань заповнені вихідцями насамперед з України та Білорусі. За словами представниці таких курсів Fundacja Wolność i Demokracja Лілії Любоневич, попит на такий курс медичної мови завжди був високим, але суворий закон, безумовно, призвів до того, що охочих вчитися стало набагато більше.

"Від моменту опублікування законопроекту російськомовні форуми для медиків шаленіли. Ми отримуємо багато запитань щодо можливостей працевлаштування в Польщі. Люди продовжують запитувати деталі. На мою думку, багато з них вирішать піти на такі курси. Особливо молоді лікарі, які досі не мають робочого місця, і бачать, що розраховувати на гідну зарплату в їхніх країнах немає сенсу", - вважає Наталія Мельник, лікарка з України, яка проживає в Польщі і модерує один із таких форумів для медиків.

Для багатьох лікарів законодавчі зміни - це шанс оселитися в Польщі, уникаючи складного та дорогого процесу легалізації професії, що часто вимагає тривалої перерви в практиці. Наразі, щоб отримати дозвіл на практику в Польщі, кожен лікар повинен був пройти процес, що складається з чотирьох етапів - визнання диплому (великий іспит з основ медицини), іспит з польської мови, безкоштовне однорічне стажування і заключний медичний огляд.

Якщо лікар проходить все це, незалежно від його досвіду та наукового статусу, його в Польщі прирівнюють до випускника медичного факультету.

Так званий "ковідний" акт максимально спрощує цей процес. Згідно з документом, лікарі з-поза меж ЄС повинні спочатку знайти лікарню в Польщі, яка підтвердить письмово їхнє бажання працевлаштувати. Потім слід зібрати усі документи, що підтверджують освіту та професійну діяльність, написати заяву про знання польської мови та надіслати це до Міністерства охорони здоров’я Польщі.

Однак найцікавішим є те, що кваліфікація кандидата розглядається не Міністерством охорони здоров’я, а національним консультантом у певній галузі.

За що критикують

Критики законодавчого акту переконують, що лібералізація працевлаштування іноземних медпрацівників може становити небезпеку для здоров’я поляків.

"Сейм ухвалив закон про медичний персонал із поправками, які відновлюють положення про іноземних лікарів, незважаючи на сильний супротив", - написала Вища лікарська палата у своєму профілі в Twitter.

Там "однозначно негативно" оцінюють документ. Представники палати наголошують, що документ про закінчення навчання має бути виданий виключно за стандартами ЄС у найрозвиненіших країнах союзу. "Законопроєкт, що розглядається, йде в протилежному напрямі, вводячи небезпечну лібералізацію доступу до медичних професій у Польщі для людей, які здобули диплом за межами Європейського Союзу, тоді як вимоги до людей, які навчаються в Польщі, стають дедалі вищими. Запропоновані рішення не гарантують фактичної перевірки кваліфікації людей, які допускаються до медичних професій, наявних медичних знань або навіть їхньої можливості спілкуватися з пацієнтом польською мовою. Таке широке і неконтрольоване відкриття системи охорони здоров’я людям, чия освіта та професійна кваліфікація були отримані в країнах, де системи освіти за медичними професіями суттєво відрізняються від стандартів, ухвалених в Європейському Союзі, невиправдані навіть в умовах епідемії", - вважають ініціатори звернення.

У Вищій палаті медсестер та акушерок ініціативу уряду "щодо "імпорту" медиків з-за меж Польщі" вважають "реальною загрозою для життя та здоров'я пацієнтів". В організації закликали не ухвалювати законопроєкт. "Ініціатор проекту пропонує шукати кандидатів на роботу в польських лікарнях серед медсестер та акушерок за межами ЄС. Це свідчить про те, що всі польські медсестри та акушерки вже знайшли роботу, а людські ресурси вичерпані. Це не узгоджується з фактами", - наголошує в організації.

У Раді запропоновані владою зміни назвали такими, що "являють величезну загрозу для пацієнтів, а також для системи охорони здоров'я".

"Незважаючи на оголошення про зручності для медичного персоналу, він не отримує нічого, крім чергового удару ножем у спину. Впроваджено полегшення для іноземних лікарів, які в неперевіреному вигляді становитимуть загрозу для пацієнтів, а для всіх лікарів та медичних працівників, які постійно воюють на передовій у Польщі, уряд не може забезпечити, серед іншого:

  • страхування на випадок смерті або втрати здоров'я,
  • введення повного пункту так званого доброго самарянина стосовно цивільної, кримінальної та професійної відповідальності,
  • зменшення бюрократичного тягаря, зокрема, скасування обов’язку позначати рівень оплати ліків за рецептом
  • довгострокове регулювання зростання заробітної плати в охороні здоров’я.

Підбиваючи підсумки дій уряду, недивно, що в медичному співтоваристві зростає розчарування, навіть повстання. Значна частина лікарів давно могла б вийти на пенсію, але через свою відповідальність за своїх пацієнтів та свою професію, особливо під час пандемії, вони цього не роблять. Що станеться, коли пандемія закінчиться? Чи залишаться вони, чи візьмуть решту, яку заслуговують", - наголошується у зверненні.

На тлі цієї нищівної критики польські ЗМІ пишуть про великі проблеми в медичній галузі, серед яких й брак спеціалістів.

В Україні б’ють на сполох

Напередодні ухвалення законопроєкту про державний бюджет на 2021 рік відома інфекціоністка Ольга Голубовська розкритикувала фінансове забезпечення для працівників медицини на наступний рік. Вона попередила, що це призведе до відтоку кадрів. "Пріоритетом для нашого міністра зараз є зарплата медпрацівникам. Без вирішення цього питання в сучасному світі, де нестача персоналу, ліберальний підхід до підтвердження диплома неминуче призведе до величезного відтоку кадрів. Причому всіх - лікарів, середнього медичного персоналу. Не може висококваліфікована людина, яка 10 років витратила на навчання в одному з найважчих ВНЗ, отримувати зарплату, нижче якої тільки мінімальна пенсія. Це принизливо. Невже цілодобова робота, від якості якої залежить ваше життя, що вимагає повної самовіддачі, що супроводжується емоційним вигоранням і ненормованим робочим днем ​​повинна так оплачуватися державою? Невже лікарська спеціальність - самий непотрібний вам атрибут існування країни?", - написала вона в своєму Facebook.

Про фінансове забезпечення лікарів говорять ледве не від самого початку пандемії в Україні, але попри обіцянки влади – в деяких областях і населених пунктах медики так і не отримують незначної надбавки до мізерних зарплат.

Із такою заявою звернувся і чинний очільник МОЗ Максим Степанов. "Коли коронавірус настає, найважливіша професія — це медпрацівник. Це ганьба, що зарплата лікарів, які рятують пацієнтів з такими діагнозами як інфаркти, інсульти, онкологія і багатьма іншими становить, становить в середньому 9 тисяч грн, середнього персоналу — 7 тисяч грн, молодшого — 5 тисяч грн. Ці зарплати не відповідає рівню відповідальності за життя людей. Рано чи пізно у кожного з нас настає момент, коли він сподівається на лікаря. Зараз лікарі і всі медики сподіваються на нас, ми не маємо морального права їх підвести", — наголосив міністр.

За його словами, якщо зарплати медиків залишаться на нинішньому рівні, вони почнуть масово виїжджати з країни, з огляду на високий попит на медпрацівників за кордоном. Максим Степанов виступав за підвищення удвічі видатків на галузь - 296 млрд грн, проте реально виділили лише 159 млрд грн.

У бюджеті-2021 передбачене зростання зарплат, але лише на третину. Фонд соціального страхування для страхових виплат у 2021 році отримає понад 250 млн грн на виплати медикам та членам їхніх сімей, пов'язані з коронавірусом.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація