У Польщі створять спецфонд для компенсацій за можливі негативні наслідки після вакцинації від COVID-19

У Польщі створять спецфонд для компенсацій за можливі негативні наслідки після вакцинації від  COVID-19

Фото: Associated Press

Імовірність побічних наслідків вакцини є дуже низькою.

У Польщі, де 27 грудня розпочалася вакцинація від коронавірусу, планують створити фонд для виплати компенсацій, у разі можливого виявлення побічних ефектів від щеплення.

Про це заявив прессекретар польського уряду Пьотр Мюллер, повідомляє TVP.INFO.

Він пояснив, що, згідно з медичними висновками, побічні наслідки дії вакцини малоймовірні. Втім, все ж, у бюджет заклали кошти для того, щоб у разі будь-яких претензій після вакцинації, громадяни могли отримати виплату. Це, за його словами, передбачено затвердженою Національною програмою вакцинації.

"Відповідно до Національної програми щеплення, буде створено спеціальний фонд, який виплачуватиме імовірні відшкодування, якщо вони будуть необхідними у разі негативних наслідків вакцинації", - сказав Мюллер.

Крім того, він розповів, що цей фонд стежитиме за тим, щоб схвалені вакцини були безпечними, а виробники дотримувалися всіх необхідних норм і вимог.

"Якщо говорити про небажані наслідки вакцинації, то всі вони вказані в медичній документації. Здебільшого вони несуттєві і трапляються дуже рідко, але це може відбуватися. Звідси ідея створення фонду, відповідальність якого буде визначена законодавчим шляхом. Він буде створений для того, щоб розвіяти всі сумніви громадян і встановити ступінь відповідної фінансової відповідальності в цьому питанні", - зауважив Мюллер.

До слова, від 27 грудня у Польщі стартувала вакцинація від коронавірусу препаратомPfizer/BioNTech. Наразі вводять вакцину медичному персоналу.

Нагадаємо, від 28 грудня на польському кордоні застосовуватимуться нові обмеження на в'їзд громадян України. 

Як відомо, в Польщі найближчі три тижні діятиме національний карантин. До всіх нинішніх обмежень додаються закриття ТРЦ, готелів і гірськолижних спусків. Перестають знову працювати тренажерні зали, фітнесклуби й аквапарки. Також заборонена робота ресторанів, кафе (тільки на винос). Не можна проводити й весілля та вечірки. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація