У МОЗ радять купити в домашню аптечку пульсоксиметр: який краще обрати і як ним користуватися

У МОЗ радять купити в домашню аптечку пульсоксиметр: який краще обрати і як ним користуватися

Фото: УНІАН

Пульсоксиметр - медичний прилад, за допомогою якого можна виміряти рівень кисню в крові.

Пандемія коронавірусу збагатила словниковий запас словами "сатурація" та "пульсоксиметри". Останній - це медичний прилад, за допомогою якого можна виміряти рівень кисню в крові. Рекомендують його придбати навіть у МОЗ, аби він був у домашній аптечці так само, як тонометр чи градусник. 

Ринок пропонує широкий асортимент пульсоксиметрів. Як його вибрати та яка вартість приладів, розповіли у сюжеті Сніданку з 1+1. 

Чудернацька кліпса на вказівному пальці, що контролює пульс, раніше був невід’ємний атрибутом в епізоді кожної мелодрами про важкохворого, що лежить у реанімації. Натомість зараз, в умовах пандемії, пульсоксиметр у своїй аптечці захотіли мати всі. Цей прилад стежить за рівнем кисню в крові та показує ритм серцебиття. Стежачи саме за цими показниками, лікарі визначають, чи потрібна пацієнтові госпіталізація.

Юрист Лаврентій Царук три тижні хворів на коронавірус. Лікарі одразу порадили хворому придбати пульсоксиметр і слідкувати за рівнем кисню в крові: у нормі сатурація становить 95-100%. Утім, медик не розповів, як правильно користуватися приладом. "Виявилося, важливо вставити правильно пальця, бо інакше показники будуть неправильні", розповів адвокат.

Щоб виміряти сатурацію, пульсоксиметр потрібно розмістити на останній фаланзі пальця руки або ноги, або ж на мочці вуха. Потрібно натиснути кнопку та почекати кілька секунд. На екрані з’являться дві цифри: верхня означає відсоток насичення киснем, нижня - пульс. Утім, показники можуть коливатись залежно від положення тіла, глибини дихання. До слова, вони знижуються, якщо в пацієнта холодні пальці та взагалі звужені судини.

Як обрати якісний пульсоксиметр та які правила його експлуатації треба знати

Як обрати якісний пульсоксиметр та які правила його експлуатації треба знати

Тож як правильно користуватися: сісти рівно, спокійно дихати, поруч не має бути яскравого світла, бо це може призводити до неточного зчитування. Якщо у вас нафарбовані нігті, то лак краще зняти. Він поглинає світло, а це ускладнює виявлення гемоглобіну. Якщо часу на видалення лаку немає, то пульсоксиметром можна затиснути бокові поверхні фаланги.

Експерт із медичного обладнання Олексій Давиденко запевняє, що не обов’язково купувати дорогий прилад. "Ціна залежить від великої кількості дрібних факторів: є батарейки в наявності, чи ні; чи є у нього пам'ять вимірювання, Bluetooth, USB. Але абсолютно всі, від самого простого до найскладнішого, дають два основні показники: насичення киснем і пульс", - розповів він.

Зараз середня ціна на пульсоксиметр становить 600 грн, але в Інтернеті можна знайти і за 200-300. До слова, пульсоксиметр стане в пригоді не лише під час коронавірусу. Його для контролю свого стану використовують спортсмени, люди похилого віку, пацієнти з хворобами серця чи нервової системи.

Чи можна довіряти пульсоксиметрам та чому їх продають без документів

Чи можна довіряти пульсоксиметрам та чому їх продають без документів

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація