У МОЗ повідомили, як приватні лабораторії безкоштовно робитимуть ПЛР-тести

У МОЗ повідомили, як приватні лабораторії безкоштовно робитимуть ПЛР-тести

Фото: Associated Press

Державана і приватна лабораторії повинні укласти спеціальний договір.

Приватні лабораторії будуть тестувати на коронавірус тих пацієнтів, яким не встигають зробити ПЛР-тестування державні заклади. 

Про це під час брифінгу повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

За його словами, для цього лабораторії повинні укласти спеціальний договір. Утім, державні заклади самостійно вирішуватимуть, чи потрібна їм у цьому допомога, зважаючи на навантаженість і потужності. Після цього лабораторії мають укласти між собою контракт.

"У державної лабораторії є певна потужність – кількість зразків, які лабораторія може обробити за один день. Якщо буде фіксуватися надходження більшої кількості зразків, ніж спроможна обробити держлабораторія за добу, то вона буде контрактувати приватну лабораторію і передавати надлишки тих зразків, які не може обробити самостійно. У контракті буде прописано кількість зразків, які приватна лабораторія може обробити сьогодні на сьогодні", – пояснив Ляшко.

Він також нагадав, що для пацієнтів процедура безкоштовна — як у державній лабораторії, так і у приватній. Адже фінансують тестування з державного бюджету. 

За словами санлікаря, співпраця лабораторій збільшить кількість досліджень і допоможе зменшити черги у лабораторіях. Нині вони найбільші у Києві, Харкові Одесі, Дніпрі та Донецькій області.

Як повідомлялося раніше, в Україні для виявлення нового типу коронавірусу COVID-19 ліцензованим приватним лабораторіям та клінікам від 7 квітня дозволено проводити ПЛР-тестування.

Кабмін 9 жовтня виділив Міністерству охорони здоров'я 100 млн грн на закупівлю послуг із проведення тестувань методом ПЛР в установах охорони здоров'я, незалежно від форми власності. Це робиться для для збільшення кількості тестувань в Україні. У приватних лабораторіях аналіз переданих зразків на коронавірус здійснюватимуть за рахунок держави. 

Нові тести: чи виправлять можливості лабораторій епідеміологічну ситуацію в Україні

Нові тести: чи виправлять можливості лабораторій епідеміологічну ситуацію в Україні

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація