У МОЗ назвали вакцини, які в лютому може отримати Україна у межах COVAX

У МОЗ назвали вакцини, які в лютому може отримати Україна у межах COVAX

Фото: Associated Press

Україна може отримати будь-які зареєстровані вакцини від COVAX.

У лютому в межах глобального механізму COVAX Україна може отримати партію вакцини від коронавірусу. Препарат, найімовірніше, надійде від компаній Pfizer/BioNTech або Moderna.

Про це повідомив головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я України Віктор Ляшко в інтерв'ю LB.ua.

Зі слів Ляшка, COVAX готовий уже найближчим часом доставити 100 тисяч доз вакцин, чого достатньо для 50 тисяч українців. Своєю чергою, Україна отримала лист з проханням підтвердити, чи може держава прийняти мРНК-вакцину, і 8 січня підтвердила це.

"Або Moderna, ще точно невідомо. Але, швидше, Pfizer, оскільки COVAХ працює з вакцинами, в яких є дозвіл від ВООЗ на екстрене використання. А єдина мРНК-вакцина, що отримала такий дозвіл, це Pfizer", — сказав Ляшко.

Водночас головний санітарний лікар запевнив, що через COVAX можуть надходити й інші вакцини. За його словами, перший етап вакцинації очікується, що розпочнеться у лютому. Для цього буде створено 375 мобільних бригад, які вакцинуватимуть людей.

"Зараз працюємо з Національною службою здоров’я України та з Мінфіном, щоб оплачувати кожен укол. Знаємо попередній тариф, знаємо, як в електронній системі охорони здоров’я буде обліковуватись кожен провакцинований, яка після цього буде оплата, яка додаткова мотивація для бригади", — запевнив Ляшко.

Нагадаємо, МОЗ уклало контракт про постачання на територію України в максимально короткі терміни вакцини виробництва компанії "Sinovac Biotech" (ред. — Китай) проти респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом.

До слова, Sinovac Biotech є найбільшою китайською компанією з виробництва вакцин. Щорічно вона виготовляє від 300 до 500 мільйонів доз вакцин, які схвалені в 34 країнах світу. Компанія розробила та вивела на ринок вакцини проти гепатиту А і В, вірусів грипу, включно з пташиним, паротиту.  

Китайська вакцина, яку саме збиралась закупити Україна, виявилась малоефективною

Китайська вакцина, яку саме збиралась закупити Україна, виявилась малоефективною

Повʼязані теми:

Наступна публікація