У МОЗ назвали дві найімовірніші причини мутації коронавірусу і спростували фейки

У МОЗ назвали дві найімовірніші причини мутації коронавірусу і спростували фейки

Фото: Associated Press

Загалом у світі є 12 тисяч мутацій коронавірусу.

Новий штам коронавірусу жодним чином не пов'язаний з початком вакцинації проти COVID-19 у Великій Британії і не є приводом для серйозного занепокоєння, адже віруси мутують постійно. Але українців необхідно дотримуватися карантинних заходів, бо новий варіант хвороби передається значно швидше.

Про це сказав головний державний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу 22 грудня.

Головний санітарний лікар запевнив, що нова мутація не є небезпечнішою, але нею можна швидше інфікуватися. Тому Ляшко радить дотримуватися санітарних норм та відкласти поїздки до Британії.

 З його слів, мутацію вірусів було зафіксовано неодноразово, а у Британії новий штам почали виявляти задовго до початку процесу вакцинації. Загалом, зі слів Ляшка, у світі на сьогодні виявлено 12 тисяч мутацій коронавірусу.

"Спростовую перший фейк: поява нового штаму коронавірусу жодним чином не пов’язана з початком вакцинації у Великій Британії. Оскільки вказаний штам коронавірусу було виявлено значно раніше, аніж почалася сама кампанія імунопрофілактики. Просто в грудні 2020 року цей штам вірусу почав провокувати виникнення більшої кількості захворювань", – пояснив Ляшко.

Також інформацію про нібито те, що в Україні тестують нечутливими ПЛР-тести, які мовляв не фіксують мутації, заступник голови МОЗу назвав другим фейком. Ляшко запевнив, що тест-системи в Україні працюють чітко і здатні виявляти хворобу.

Крім того, Віктор Ляшко підтримав вчених Британії і сказав, що новий штам міг виникнути через інфікування коронавірусом людини зі ослабленим імунітетом. Інша версія, яку назвав Ляшко, це можливе міжвидове передавання інфекції від людини до норки чи навпаки. Зараз вчені досліджують, чи могло це призвести до мутації. 

Раніше міністр охорони здоров'я Великої Британії Метт Генкок заявив, що в країні було виявлено щонайменше тисячу випадків захворювання на новий різновид коронавірусу. Генкок сказав, що цей варіант вірусу відрізняється від вже відомого тим, що значно швидше поширюється. 

У суботу, 19 грудня, прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон заявив, що в Лондоні і на південному сході Англії вводять від 20 грудня четвертий, найвищий рівень обмежень. Зокрема, мешканцям зазначених районів заборонять збиратися разом на Різдво. Також зачиняються магазини, які не продають предмети першої необхідності, салони краси та спортзали.

Відомо, що мутований коронавірус "VUI – 202012/01" передається легше, аніж його попередники, втім, немає доказів того, що він збільшує ймовірність важкого перебігу захворювання чи смерті. Дослідження у цьому напрямку тривають. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація